Hrvatski radio

Radio Osijek

U san mi dođu Semeljci i tambure ....

26.09.2022.

00:24

Autor: HRT/Radio Osijek

Orkestar Općine Semeljci

Orkestar Općine Semeljci

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Nakon dvogodišnje "korona" stanke Tamburaški orkestar Općien Semeljci organizirao je godišnji koncert pod nazivom "U san mi dođu tambure". Predstavljen je i prvi CD nazvan "Balada o tamburi" na kojem su zabilježene najuspješnije izvedbe klasične glazbe na tamburama orkestra iz Semeljaca koji djeluje već osam godina. 

Tamburaški orkestar Općine Semeljci jedan je od najboljih tamburaških orkestara u Hrvatskoj, djeluje posljednjih osam godina zahvaljujući velikoj potpori, ponajprije Općine Semeljci, Grada Đakova i Osječko-baranjske županije, a okuplja trenutačno 30 vrhunskih mladih glazbenika iz Semeljaca i nekoliko susjednih općina. Najvažniji dio orkestra su djeca, učenici koji pohađaju ili su završili glazbene škole u Đakovu, Semeljcima i Strizivojni. Njihovo vrhunsko muziciranje pod vodstvom Vlade Čatića rezultiralo je i prvim nosačem zvuka pod nazivom "Balada o tamburi", izdali su i nekoliko zanimljivih videospotova te nastupali diljem Hrvatske i u inozemstvu. Voditelj Vlado Čatić najavio je kako bi sljedeće godine orkestar trebao otputovati u Maroko u suradnji s još jednim vrjiednim orkestrom Tamburaške škole Batorek iz Osijeka. 

Poslušajte razgovor s Vladom Čatićem, voditeljem Tamburaškog orkestra Općine Semeljci i Dominikom Blaževcem, jednim od gostiju koncerta. 

Vlado Čatić i Dominik Blaževac

Semeljački se orkestar predstavio publici u prepunoj dvorani društvenog doma skladbom "Slavonska svitanja" autora Vlade Čatića, Narodnim plesom 1 - herceegovačkim Tihomila Vidošića, pjesmu Zamiriši Slavonijo izveo je član orkestra Vladimir Florijančić, a mogle su se čuti i druge raznolike skladbe i pjesme, poput uvertire u operu Carmen ili Arležanke, Parla piu piano koju je izveo još jedan član orkestra Ivan Ševarac pa do skladbe Game of Thrones & He´s a Pirate. Izvedbe su pratili i zanimljivi videospotovi na velikom ekranu, a publika je s posebnom pozornošću pratila i goste koncerta. Nastupio je mladi slavonski pjevač Dominik Blaževac s dvjema pjesmama (Pismo ćali i Moje jedino blago), a Dadinu tamburu otpjevali su pjevač Slavonskih lola Darko Ergotić i njegov sin Damir. Posebno se budno pratio sjajan nastup gostujućeg Golden strings orchestra iz Osijeka koje vodi Marko Sesar i koji je potvrdio kako je riječ o jednom od najboljih orkestara u Hrvatskoj. 

Zvijezda je večeri bio Željko Lončarić Žec koji je, osim što je vodio program, izveo nekoliko svojih najvećih hitova te se pjesmom Ako zora ne svane prisjetio velikana hrvatske tamburaške glazbe Krunoslava Kiće Slabinca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.