Hrvatski radio

Radio Osijek

U Semeljcima otvoren novi Dječji vrtić "Hlapić"

19.03.2021.

15:11

Autor: Mirta Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Nakon 20 godina mještani Semeljaca dočekali su otvorenje zgrade Dječjeg vrtića Hlapić ukupne površine 1000 četvornih metara.Vrijednost investicije je 11 i pol milijuna kuna, a usluge predškolskog odgoja i obrazovanja u njemu koristi 54 mališana o kojima brine 10 zaposlenika.

Dječji vrtić napokon je tako dobio vlastite prostorije, jer - kako je rekla v.d. ravnateljica Marija Mrkić, ranijih godina mijenjao je lokacije rada, s tim da je od 1994. godine djelovao u zgradi OŠ Josipa Kozarca. "Dobili smo vrtić kakav smo 20 godina priželjkivali, prekrasno dizajniran i funkcionalan, vrtić koji je preduvjet za ugodan i dostojan život naših građana". "Vrijednost investicije je 11 i pol 5 milijuna kuna od kojih je 7 i pol milijuna kuna iz fondova Europske unije, a ostalo iz proračuna općine. Očekujem da ćemo za dio naših sredstava uspjeti dobiti povrat preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, što bi koristili za neke druge projekte", rekao je načelnik Semeljaca Grga Lončarević.

Ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić pojasnio je kako se izgradnja dječjih vrtića financira iz Mjere 7.4.1., u sklopu Mjere 7 za razvoj ruralne infrastrukture i poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima. "U ovom smo programskom razdoblju alocirali milijardu i pol kuna. Ukupno je ugovorena izgradnja 201 vrtića, od kojih je 15 u Osječko-baranjskoj županiji. U sklopu ovog projekta bit će stalno zaposleno 8 osoba te 2 osobe na pola radnog vremena, a sve kako bi se polaznicima vrtića pružila potpuna briga i skrb".     

Na svečanosti otvorenja bio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić: "Osječko-baranjska županija i Općina Semeljci odlično surađuju. U protekle četiri godine Županija je investirala 7,57 milijuna kuna u projekte na području ove općine, a i sada se pripremaju novi projekti. Među dosadašnjima su na primjer energetska obnova tri školske zgrade, u Semeljcima, Kešincima i Koritni. Sve su potpuno obnovljene i uređene te učenici i nastavnici imaju kvalitetnije uvjete za rad. Ambulanta u Semeljcima je opremljena kroz projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području OBŽ, projekt Školski obrok za sve provodi se u Osnovnoj školi Josipa Kozarca za svih 336 učenika. Naravno, bilo je i drugih projekata, raznih vrsta potpora, pomoći u pripremi projektno-tehničke dokumentacije, uređenju cesta i biciklističko-pješačkih staza".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.