Hrvatski radio

Radio Osijek

U Semeljcima potpisan ugovor za izgradnju odvodnje

27.07.2021.

17:59

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Potpisivanjem ugovora za izgradnju linijskih građevina (vodovoda, kanalizacije...) vrijednog 75 milijuna kuna označen je početak radova na projektu aglomeracije Semeljci, ukupne vrijednosti 175,6 milijuna kuna (s PDV-om u konačnici 220 milijuna kuna).

Riječ je o dosad najvećem projektu u toj općini na istoku Đakovštine koja njime rješava problem odvodnje.
Ugovor je potpisan u prostorijama Općine Semeljci, a direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš izvijestio je da će se 69,30 posto, odnosno 121,7 milijun kuna financirati bespovratnim novcem Europske unije, a preostalih 30,70 posto ili 53,9 milijuna kuna sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u čemu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode sudjeluju sa po 43,33 posto odnosno 23,3 milijuna kuna, Općina Semeljci sa 11,48 posto ili  6,1 milijuna kuna, a Đakovački vodovod s 1,86 posto odnosno gotovo s milijun kuna.
"Obuhvat projekta aglomeracije su općine Semeljci i Viškovci te Grad Đakovo i kada je riječ o odvodnji, planira se izgradnja oko 50 kilometara cjevovoda. Izgradit će se i 30 kilometara vodoopskrbne infrastrukture, čime će se u općini Semeljci riješiti problem arsena u vodi. Radovi bi trebali trajati do kraja 2023.", izvijestio je Kočiš.
Načelnik Semeljaca Grga Lončarević rekao je da je aglomeracija dosad najveći projekt u semeljačkoj općini, a zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić kako se tim projektom znatno podiže kvaliteta životnog standarda za lokalno stanovništvo.
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg rekao je da je Hrvatska postala veliko gradilište kad su u pitanju vodokomunalni projekti i dodao da je odobreno 60 projekata na nacionalnoj razini, od čega je jedan i ovaj.
Vrijednost tih projekata je 20 milijardi kuna, od čega je 14 milijardi europskih sredstava. Cilj je da u sljedećih nekoliko godina priključenost domaćinstava na sustav javne vodoopskrbe bude blizu 96 posto, a na sustav javne odvodnje oko 66 posto, naveo je i dodao da je danas hrvatski prosjek oko 53 posto.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je da će u konačnici 11.000 ljudi s područja Đakovštine biti priključeno na sustave javne odvodnje. Podsjetio je da uz projekt aglomeracije Semeljci istovremeno teče i projekt aglomeracije Đakovo. "Osobitost semeljačkog projekta je da ćemo se vodoopskrbnim cjevovodom spojiti na đakovačko crpilište vode Trslana što će semeljačkom kraju jamčiti trajnu sigurnost, da više nikada ne dođe do problema s pojavom arsena u pitkoj vodi. U  konačnici ćemo 11.000 stanovnika priključiti na javne sustave odvodnje, čime ćemo u Đakovu doći do 95-postotne priključenosti", najavio je generalni direktor Hrvatskih voda.

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.