Hrvatski radio

Radio Osijek

U Semeljcima se gradi sustav odvodnje koji će koristiti 11.000 građana

08.11.2021.

19:05

Autor: Radio Osijek/TM

U Semeljcima se gradi sustav odvodnje koji će koristiti 11.000 građana

U Semeljcima se gradi sustav odvodnje koji će koristiti 11.000 građana

Foto: - / -

Na području Općine Semeljci počeli su radovi na izgradnji linijskih građevina aglomeracije Semeljci kojim će ta Općina dobiti kanalizacijski te unaprijeđen vodovodni sustav. Za mještane to znači prestanak korištenja septičkih jama i prelazak na suvremeni sustav odvodnje otpadnih voda.

Projekt je vrijedan 220 milijuna kuna, a rok za dovršetak radova je dvije godine.

"Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture vrjedniji je od čitave infrastrukture koja je do sada izgrađena u našoj općini. Pozivam sve sumještane da se odazovu pozivu na priključenje te imaju strpljenja s izvođenjem radova jer će krajnji rezultat biti od velike koristi za čitavu općinu", rekao je Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci.
Gotovo 70 % bespovratna su sredstva Europske unije, a preostali dio sufinanciraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Općina Semeljci i Đakovački vodovod, jer projekt izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže obuhvaća i područje grada Đakova. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih zahvata.
"220 milijuna kuna je jedan veliki iznos, kad pribrojimo tu još 270 milijuna aglomeracije Đakovo, đakovački vodovod, ukupno raspolažemo s nekih pola milijarde kuna. U planu su, među ostalim, gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, crpnih stanica te pripreme za kućne priključke odvodnje", rekao je Ivan Kočiš, direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o.
"U ovom razdoblju izgradit će se više od 50 kilometara kanalizacijskih kolektora zahvaljujući kojima će se više od 3.600 stanovnika priključiti na javni sustav odvodnje. Do sada na području općine Semeljci uopće nije bilo odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda, a sada će javna odvodnja biti riješena više od 90%. Ako pribrojimo đakovačko područje, na kojem ćemo priključiti nešto više od 7.000 građana, znači da će više od 10.000 stanovnika uskoro biti priključeno na sustav javne odvodnje. U fazi smo i ugovaranja uređaja za pročišćivanje otpadnih voda u Đakovu i Semeljcima, dok je opskrba na više od 95%, pa ćemo na tom području biti daleko iznad nacionalnog prosjeka kad je u pitanju vodnokomunalna infrastruktura", ustvrdio je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković. To je podatak prema kojemu će taj dio Osječko-baranjske županije ući u gornji dom nacionalne statistike o pokrivenosti suvremenom vodoopskrbnom mrežom. "53 posto stanovništva, prosjek je Republike Hrvatske, priključeno je na sustav javne odvodnje, a svega 44 posto tih otpadnih voda se pročišćava. Građani na području Đakova, Semeljaca dobit će kvalitetne uređaje za pročišćavanje otpadnih voda", izjavila je Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora. A Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci je dometnuo: "Da ova naša čista Slavonija u kojoj se proizvodi hrana ne zagađuje više otpadnim vodama iz septičkih jama koju su naši građani na žalost morali negdje ispustiti, jer nisu imali kanalizaciju."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.