Hrvatski radio

Radio Osijek

U siječnju rekordni broj novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

01.02.2022.

13:00

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Mato Lukić, stožer CZ OBŽ

Mato Lukić, stožer CZ OBŽ

Foto: Amoreta Bajto / HRT

U Osječko - baranjskoj županiji još su četiri osobe preminule s dijagnozom covid-19, a od 802 uzorka 382 su pozitivna; na bolničkom je liječenju 112 pacijenata, 13 od toga u respiracijskom centru - izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo načelnik stožera Civilne zaštite Mato Lukić. 

"Kako smo na kraju siječnja, možemo izvijestiti da je prvi mjesec u godini bio rekordni po broju novozaraženih - zabilježeno je čak 12 026 novih slučajeva", izvijestio je Lukić.

Učenici ponovno u školskim klupama

"Nakon dva tjedna on line nastave, školarci su se uglavnom vratili u školske klupe", kaže Lukić, tako da od 1. veljače nastava u 52 osnovne škole na području Osječko-baranjske županije odvija se po modelu A, jedna škola koristi kombinaciju A i B modela, dok C model ima samo jedna škola. Naravno, određeni broj razrednih odjeljenja provodi online nastavu , primjerice u školama na području Grada Osijeka radi 17 razrednih odjeljenja. Po modelu A rade i 23 srednje škole, a tri po C modelu, no dvije škole planiraju već 3. i 4. veljače povratak na A model. Trenutno je na koronavirus pozitivno 753 učenika, a 1.793 učenika su u samoizolaciji, što je značajno smanjenje u odnosu na 24. siječnja kada je bilo 1.273 pozitivnih učenika i 3.691 u samoizolaciji. Trenutno je pozitivno i 113 nastavnika, a 49 je u samoizolaciji, što je također smanjenje u odnosu na 24. siječnja (183 pozitivnih i 106 u samoizolaciji). Novinare je zanimalo kada će se distribuirati testovi kojima bi roditelji trebali testirati učenike prije odlaska u škole. Lukić je rekao da će o svemu izvijestiti oviih dana i da će na razini županije postupati onako kako Nacionalni stožer odredi za cijelu državu.

Cijepni se punktovi neće zatvarati

"Zanimanje za cijepljenje na području Osječko - baranjske županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj nešto je manje, no cijepni se punktovi neće zatvarati. Od 24. do 30. siječnja 2022. godine na punktovima putem javnih poziva, u ljekarnama, u bolničkim ustanovama, putem mobilnih timova i obiteljskih liječnika ukupno je cijepljeno 3.068 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 255, drugom dozom 287 i dodatnom (docijepnom ili trećom dozom za imunokompromitirane osobe) 2.526 osoba", dodaje načelnik Lukić. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je cijepljeno ukupno 65,9 % odraslog stanovništva.

Policija i dalje kontrolira provedbu mjera

Dodajmo i informaciju  da su od 26. siječnja do 1. veljače policijski službenici proveli su 164 provjere osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje te mjere (u Osijeku). Obavili su i 717 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera (u Valpovu).  Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 24. do 31. siječnja 2022. godine obavili su 81 nadzor provođenja epidemioloških mjera (44 u ugostiteljskim objektima, 18 u prodavaonicama, 12 u gospodarskim subjektima, 4 u trgovačkim centrima, 2 na tržnicama i 1 na sportskom događaju) te utvrdili tri nepravilnosti, a protiv odgovornih osoba podnesene su prekršajne prijave.

Korona u OBŽ press- reportažni prikaz

Mato Lukić

Mato Lukić

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.