Hrvatski radio

Radio Osijek

U Sikirevcima 12. Doručak s hrvatskih farmi

19.04.2017.

17:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kupovinom hrane proizvedene na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i od domaćih sirovina potrošači dobivaju kvalitetne proizvode i utječu na očuvanje više tisuća radnih mjesta, istaknuto je na manifestaciji "Doručak s hrvatskih farmi" održanoj u Sikirevcima, u Brodsko-posavskoj županiji.

"Hrvatska nikada neće zabraniti uvoz hrane niti to može, ali može pobuditi svijest kod naših potrošača. Da mi natjeramo trgovačke lance da na policama imaju hrvatske proizvode, a naš proizvođač i poljoprivrednik bude pošteno plaćen", rekao je tom prigodom ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Kako je istaknuo, udio domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca već raste, a potrošnja domaćih proizvoda trebala bi rasti i kroz sustav javne nabave. Ministar je, naime, podsjetio da je izmjenama Zakona o javnoj nabavi prednost dana dobavljačima čiji proizvodi imaju "kraći lanac" opskrbe. "Nije isto ako proizvod prelazi 1.000 kilometara ili 20 kilometara. Nije isto nešto što je ubrano prije mjesec dana i nešto što je ubrano danas. Kratkim lancima opskrbe domaću ćemo hranu osigurati bolnicama, dječjim vrtićima, školama i domovima za umirovljenike, a sredstva EU fondova, pogotovo Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, pomoći će oplemenjivanju ruralnog prostora i pratiti investicijske projekte naših poljoprivrednih proizvođača", poručio je Tolušić. Ministar je najavio kako će uskoro na Vladu, a zatim i u saborsku proceduru prijedlog Zakona o sprečavanju nepoštene trgovačke prakse. "Na donošenje zakona natjerali su nas trgovci, ali i dio otkupljivača, zbog vrlo nekorektnog odnosa prema primarnim proizvođačima. Propisane su vrlo visoke kazne, koje se kreću i do 3,5 milijuna kuna za pravne i 1,5 milijuna kuna za fizičke osobe. Tko zakon ne bude poštovao i misli biti nekorektan prema proizvođačima vidjet će koliku kaznu možemo napisati", naglasio je Tolušić. Kaže da je u pripremi još niz zakona iz njegova resora, primjerice zakoni o poljoprivrednom zemljištu, o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a do kraja godine najavljuje i novi zakon o poljoprivredi. 
Na manifestaciji "Doručak s hrvatskih farmi" u Sikirevcima 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Brodsko-posavske županije predstavilo je tradicionalne slavonske poljoprivredne proizvode, od mlijeka, sira, jaja, domaćeg kruha, do suhomesnatih proizvoda, meda, sokova i slično. 
Ministar se također sastao i s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i poljoprivrednim proizvođačima s područja županije i s njima razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i Programu ruralnog razvoja RH, a posjetio je i nekoliko poljoprivrednih proizvođača s područja županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.