Hrvatski radio

Radio Osijek

U sklopu projekta „Rezolucija Zemlja” očišćene katakombe

23.04.2022.

21:52

Autor: Radio Osijek/TM

U sklopu projekta „Rezolucija Zemlja” očišćene katakombe

U sklopu projekta „Rezolucija Zemlja” očišćene katakombe

Foto: - / -

Na više od trideset lokacija diljem Hrvatske, u sklopu projekta Rezolucija Zemlja, danas je prikupljeno stotinjak tona otpada bačenog u prirodu ili objekte. Pod okriljem Udruge izviđača „Slavonski hrast” u Osijeku su se čistile katakombe, koje sada bez smeća mogu dočekati prvomajske izletnike.

„Pogled na lijevu obalu Drave u Osijeku, uz Krunsku utvrdu iz 18. stoljeća, od danas će biti još ljepši, i prvenstveno čistiji. Omiljeno je to izletište Osječana, kolokvijalno nazivano "kod katakombi", gdje građani proslavljaju 1. svibnja, a rado se okupljaju i zaljubljeni”, piše Večernji list koji je organizator projekta Rezolucija Zemlja. Izvršni organizator u Osijeku je Udruga izviđača "Slavonski hrast", čiji je načelnik Darko Miklavčić, izviđačkog imena Leo: „Na akciji čišćenja Rezolucija Zemlja sudjelovalo je više od 70 članova i volontera iz Udruge izviđača Slavonski hrast iz Osijeka i Bilja. Na prostoru katakombi sakupljeno je gotovo 200 kg raznog otpada, većinom stakla i plastike. Nakon akcije izviđači su nastavili s radionicama povodom Dana planeta Zemlje i Dana sv. Jurja, zaštitnika izviđača”, rekao je Miklavčić i dodao: „Već trideset godina, koliko radimo s djecom, fokus nam je i na ekološkim temama, prvenstveno zaštiti okoliša. Poznata je naša uzrečica da izviđači iza sebe ostavljaju samo tragove stopa. Pokupimo sve smeće, i naše, i ono koje smo zatekli. Uvijek se rado odazivamo akcijama zaštite okoliša, a osobito nam je drago što se sada okupio širi društveni krug s istim ciljem, a to je širenje ekološke osviještenosti”, izjavio je Miklavčić.

Darko Miklavčić iz udruge izviđača Slavonski hrast

Podršku im je, uz Unikom, dala i gradska uprava: „Grad Osijek podupire sve akcije i aktivnosti građana vezane uz brigu o okolišu, zaštitu okoliša i održavanje čistoće našega grada tako da se rado pridružujemo i akciji koju organizira Večernji list. Ovo je prilika da pokažemo koliko volimo prirodu, okoliš i svoj grad. Grad Osijek je poduzeo niz aktivnosti za osiguravanje potrebne infrastrukture, nedavno je završeno i četvrto reciklažno dvorište u Osijeku”, navela je Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka.

Iako je bilo najavljeno, osječki gradonačelnik Ivan Radić nije sudjelovao u ovoj akciji, ali zato vinkovački Ivan Bosančić jest. „Grad Vinkovci rado se uključio u ovakav projekt jer smo svjesni što znači čist okoliš i njegovo održavanje. Mi smo, kao građani i Grad, dobili Banju na uživanje, a sada je nama svima zajedno da je sačuvamo za budućnost kako bismo je mogli ostaviti generacijama koje dolaze. To se može napraviti samo ako se prema prirodi ponašamo na odgovoran način, a upravo je ekološka akcija „Rezolucija Zemlja“ najbolji primjer”, rekao je Bosančić. Gradska je uprava, zajedno s ŠRD Jezera Banja, koji su osnovali umirovljeni branitelji, organizirala akciju čišćenja ovoga omiljenoga kupališta i izletišta građana iz Vinkovaca, ali i okolice. U akciju su se uključila djeca Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, ronioci iz Ronilačkog kluba Vinkovci i građani koji su svatko na svoj način čistili i uređivali Jezero Banja. Uklanjalo se smeće, sređivala plaža, sadilo cvijeće, a ronioci su smeće izvlačili iz jezera.

Ekološka akcija „Rezolucija Zemlja“ provodila se i u Vukovaru gdje su građani uklanjali divlje deponije s područja gradske četvrti Borovo naselje. „Prije same akcije na Facebooku smo postavili izložbu u okviru koje smo slikali razbacano smeće širom grada. I sami građani su nam slali svoje fotografije. Željeli smo i na taj način građane potaknuti na odgovornije ponašanje, a sve kako bi naš zajednički okoliš bio čišći i uredniji”, rekla je koordinatorica vukovarske nevladine udruge Mirovna grupa mladih Dunav Matea Cimeša te je najavila da 26. travnja organiziraju i čišćenje vukovarske ade gdje će uklanjati otpad koji su ostavili kamperi i izletnici, a sve kako bi adu pripremili za nadolazeću kupališnu sezonu.

Čistilo se i u Bošnjacima, Sibinju te Novoj Gradiški – izdvojimo samo mjesta u Slavoniji.

"Projekt Rezolucija Zemlja pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša. Klimatske promjene koje su uvjetovane čovjekovim djelovanjem, već su neko vrijeme aktualna tema na globalnoj razini, a projektom Rezolucija Zemlja teme vezane za okoliš, ekologiju i ekološku osviještenost pokušavamo učiniti vidljivima i na nacionalnoj i lokalnoj razini. Rezolucija Zemlja projekt je dugoročnog karaktera, a glavni ovogodišnji događaj projekta bit će obilježavanje Dana planeta Zemlja kada ćemo zajedničkim snagama učiniti nešto značajno za našu zemlju, zelenilo i okoliš u cijelosti”, ističu organizatori, uz podatak da je u posljednja dva mjeseca održano desetak akcija u kojima je prikupljeno više od 11,5 tona otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.