Hrvatski radio

Radio Osijek

U Slatini otvoreni 28. Dani Milka Kelemena

06.10.2022.

22:53

Autor: Marina Ban

U Slatini otvoreni 28. Dani Milka Kelemena

U Slatini otvoreni 28. Dani Milka Kelemena

Foto: Robert Turkalj / Radio Osijek

Koncertom "Mlade žene" Cantus Ansambla u Slatini su otvoreni 28. dani Milka kelemena. Uvod u svečano otvaranje tog međunarodnog glazbenog festivala koji je u svom rodnom mjestu inicirao taj veliki glazbenik, bio je razgovor s trima mladim ženama, čije je skladbe Cantus Ansambl večeras izvodio. U Zavičajnom je muzeju otvorena i izložba „Slikarstvo, a u k!” na kojoj su predstavljena djela studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka.

Koncertom je ravnao uvaženi skladatelj, dirigent i voditelj ansambla Berislav Šipuš.

Dani Milka Kelemena ove godine traju od 6.-16. listopada, a koncept je osmišljen u dva dijela: kroz dva tjedna, a u svakome po četiri dana. Prvi dan obilježen je praizvedbama djela triju mladih skladateljica: Dore Remenar, Helene Skljarov i Linde Uran. Ove su tri skladateljice napisale skladbe “prema narudžbi”, upravo kako bi ih Cantus ansambl mogao odsvirati na otvorenju ovoga festivala.

Ususret samoj večeri otvorenja, prvi dan je obilježio i razgovor s mladim skladateljicama, koji je moderirala dipl. muzikologinja Srđana Vrsalović, uz sugestije profesora Šipuša. Razgovoru su nazočili i studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu, uz mogućnost konverzacije i otvaranja tema.

U Zavičajnom muzeju grada Slatine postavljena je i izložba studenata Akademije za umjetnost i kulturu, smjer: slikarstvo, u čijim se radovima naziru tragovi apstrakcije. Baš onako kako je i skladao Milko Kelemen.


U Slatini otvoreni 28. Dani Milka Kelemena

U Slatini otvoreni 28. Dani Milka Kelemena

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

“Točku na i” stavio je koncert u Pučkom otvorenom učilištu Cantus ansambla praizvevši djela “Leš Roses De Saadi”, za sopran i komorni orkestar, skladateljice Dore Remenar, zatim “Ljudi, zvijeri”, za komorni ansambl, skladateljice Helene Skljarov te praizvedba skladateljice Linde Uran “Agent vremena”, za glas i ansambl. Cantus ansambl odsvirao je i djelo Milka Kelemena “Rontondo”, za puhački trio, kojim je pokazao kako će se djela velikog Kelemena provlačiti kao leitmotiv kroz cjelokupni međunarodni festival.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.