Hrvatski radio

Radio Osijek

U Slavoniji 33 nove osobe zaražene koronavirusom

20.08.2020.

11:03

Autor: Radio Osijek/TM

U Slavoniji 33 nove osobe zaražene koronavirusom

U Slavoniji 33 nove osobe zaražene koronavirusom

Foto: - / -

Prema informacijama stožera civilne zaštite u slavonskim županijama je 33 novooboljelih, jedna je osoba preminula. U Vukovarsko-srijemskoj županiji 13 je novozaraženih, Brodsko-posavskoj 11, Osječko-baranjskoj 5 a u Virovitičko-podravskoj 4. U Požeško-slavonskoj nema novih slučajeva.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna je osoba, zaražena koronavirusom preminula. U posljednja 24 sata testirano je čak 345 osoba, od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus - 7 osoba je iz Vinkovaca, dvije iz Cerne te po jedna iz Županje, Gradišta, Vukovara i  Otoka. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, dok se 114 nalazi na kućnom liječenju. Iz zdravstvenoga sustava zaraženo je 9 djelatnika (1 liječnik, 2 medicinske sestare/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). Od početka epidemije obavljeno je 7314 testiranja, ukupan broj oboljelih osoba je 574, od kojih su 425 osoba izliječene, a ukupno je 8 preminulih osoba. U samoizolaciji na području županije je 189 osoba, među kojima i 18 djelatnika iz sustava zdravstva (9 medicinskih sestara/tehničara i 9 drugih zdravstvenih radnika).

U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite. U toj županiji trenutno je 59 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod ukupno 246 osoba koje imaju prebivalište u Brodsko-posavskoj županiji, a tri osobe su preminule. Trenutno su u samoizolaciji 292 osobe, s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 203 uzorka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Novooboljele osobe su iz Osijeka, Vuke, Đakova, Petrijevaca i Našica. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano 18 pacijenta (pet manje nego jučer) od kojih su četiri na respiratoru. Mjera samoizolacije određena je za 21 kontakt osobu novooboljelih, pa je sada u samoizolaciji ukupno 284 osoba. Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 34 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Inspektori i službenici civilne zaštite jučer su proveli 33 preventivno-savjetodavnih nadzora provedbe mjera i preporuka u vezi koronavirusa, i to u 9 ugostiteljskih objekata, 8 prodavaonica i trgovina, 4 pekarnice, 3 frizerska salona, po 2 benzinske crpke, kladionice, trgovačka centra i tržnica te jedan nazor upravnih službi. Za utvrđene nepravilnosti (nenošenje zaštitnih maski i rukavica, nepridržavanje pravila o fizičkog razmaku i higijeni) izrekli su pet usmenih upozorenja.

Na području Virovitičko-podravske županije četiri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Tri su žene mlađe, a jedna srednje životne dobi. Sve imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju. Jedna od njih je zdravstvena radnica. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije apeliraju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze. Broj testiranih u posljednja 24 sata je bio 33, a od početka epidemije u 2.705. Na području Virovitičko-podravske županije 42 osobe su se zarazile koronavirusom. Od toga je 10 slučajeva trenutno aktivno, 31 osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom, 11 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 69 osoba, a ukupno je testirano 4691 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 137 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite te županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.