Hrvatski radio

Radio Osijek

U Slavoniji 72 nova slučaja zaraze, četri osobe preminule

24.02.2021.

09:35

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

U protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminule su 4 osobe. U slavonskim županijama zabilježena su 72 nova slučaja zaraze - polovica je iz Brodsko-posavske županije. Osječko-baranjska ima 19, Požeško-slavonska 7, Vukovarsko-srijemska 6 i Virovitičko.podravska 4 nova slučaja.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 36 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška i općina Rešetari (po 7), općina Vrbje (5), općina Cernik (4), općina Staro Petrovo Selo (3), grad Slavonski Brod i općine Brodski Stupnik i Davor (po 2) te općine Okučani, Oriovac, Slavonski Šamac i Stara Gradiška (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 8.310, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 131 na 157. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 106, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 178.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminuo je muškarac, 1950. godište. Ukupan broj preminulih od COVID-a19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 144. Hospitaliziran je 31 covid pacijent (3 manje nego prethodni dan). Troje hospitaliziranih su na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije nalaze se 623 osobe (67 osoba više nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 291 uzorak od kojih je 19 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su tri osobe u dobi od 80, 81 i 92 godine, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Šestero novopozitivnih ima prebivalište na području Osijeka, tri osobe su iz Đakova, po dvije iz Bilja, Čeminca i Čepina, a po jedna živi na području općina Darda, Ernestinovo i Petrijevci te grada Valpovo. Na bolničkom se liječenju nalaze 53 osobe oboljele od COVID-a19, i to 43 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 10 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 10 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 812 osoba. Policijski su službenici proveli 19 provjera osoba u samoizolaciji, i to 17 samoinicijativno i dvije po dojavi građana. Jedna dojava je bila točna – jednu osobu iz Belišća nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 122 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Policijski su službenici jučer uručili obavezni prekršajni nalog i izrekli novčanu kazna u iznosu od 500 kuna mještaninu Strizivojne koji je zatečen u vlaku bez zaštitne maske za lice, što je kažnjivo prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Na posljednjem testiranju osoba iz Požeško-slavonske županije obrađeno je 156 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na SARS-CoV-2. U toj je županiji trenutno aktivno 47 slučajeva zaraze koronavirusom – na bolničkom je liječenju 14 covid pacijenata, a 33 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 221 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 225 uzoraka od kojih je 6 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (5 pozitivnih na PCR testiranju, a 1 na brzom antigenskom testu). Novozaražene su iz Županje, Komletinaca, Starih Mikanovaca, Nuštra, Vođinaca i Vukovara. Preminulih osoba nema, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 31 covid pacijent, dok su 83 osobe u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među pozitivnima na koronavirus tri su djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja tri učenika i pet nastavnika. U samoizolaciji je na području županije 446 osoba – među njima su 4 nastavnika i 54 učenika.
Od početka epidemije s područja Vukovarsko-srijemske županije koronavirusom je zaraženo 8677 osoba, od kojih se 8369 oporavilo, a od posljedica infekcije preminule su 194 osobe.

Područje Virovitičko-podravske županije u posljednjem 24 satnom razdoblju bilježi četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Testiranih je bilo 67, a novo zaraženi, među kojima su tri osobe ženskog, te jedna muškog spola, dolaze iz Nove Bukovice (3) i Slatine (1). Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 12 COVID-19 pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.549 osoba. Stotinu i tri osobe su preminule od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.