Hrvatski radio

Radio Osijek

U Slavoniji 92 nova slučaja zaraze, najviše u Brodsko-posavskoj županiji

29.01.2021.

10:40

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U protekla 24 sata u slavonskim županijama devet osoba je preminulo od posljedica infekcijom covida-19. Brodsko-posavska županija bilježi najveći broj novih slučajeva - 35. U Osječko-baranjskoj je 18 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 16, Požeško-slavonskoj 15, u Virovitičko-podravskoj 8.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije evidentirano je 35 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (19), grad Nova Gradiška (4), općine Brodski Stupnik, Cernik i Sibinj (po 2) te općine Bebrina, Davor, Okučani, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 7.880. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 108, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 235.
Preminulih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata nije bilo. Na bolničkom je liječenju 65 covid pacijenata (3 osobe manje nego prethodni dan). Osmero hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 596 osoba (14 osoba više nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 214 uzoraka od kojih je 18 bilo pozitivno na koronavirus. Preminulo je pet osoba u dobi od 43 do 83 godine, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Sa šireg područja Osijeka sedam je novopozitivnih, po tri s područja općine Magadenovac i grada Đakova, dvije iz Donjeg Miholjca, a po jedna novopozitivna osoba je iz Bilja, Gorjana i Našica. Na bolničkom se liječenju nalaze 103 osobe oboljele od COVID-19, i to 66 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 660 osoba.
Na danas održanoj sjednici Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je preporuku da nastava u osnovnim školama od 1. do 12. veljače 2021. godine bude organizirana prema modelu A (svih osam razreda u školi), za učenike od prvog do trećeg razreda srednjih škola prema Modelu C (nastava na daljinu), a učenika završnih razreda prema Modelu A.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 138 osoba od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus (14 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu). Tri osobe su preminule, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Osmero novozaraženih je iz Vinkovaca, 2 iz Babine Grede, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Ivankova, Vođinaca, Nijemaca, Rokovaca i Starih Jankovaca. Na bolničkom je liječenju 37 covid pacijenata, dok se 98 nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima su i 24 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 17 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja na SARS-CoV-2 pozitivno je 7 učenika i jedan nastavnik. U samoizolaciji je 425 osoba – iz sustava zdravstva 4 (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalaze 3 nastavnika i 46 učenika.
Od početka epidemije koronavirusom je zaražena 8301 osoba, od kojih se 7981 oporavila, a 185 je preminulo.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 77 uzoraka od kojih je 15 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Na tom je području trenutno aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom je liječenju 17 covid pacijenata, a 70 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 226 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

Prema podacima Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata evidentirano je osam osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Testirano je 46 osoba. Novozaraženi su iz Slatine (5) i Virovitice (3). Jedna muška osoba (1938. godište), preminula je, a uz COVID-19 imala je i brojne komorbiditete, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Na bolničkom su liječenju 32 covid pacijenta – 30 u Općoj bolnici Virovitica i dvoje u KBC-u Osijek. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije, virusom SARS-CoV-2 se zarazilo 3.395 ljudi. 97 osoba je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.