Hrvatski radio

Radio Osijek

U Slavoniji rast novozaraženih - evidentirana 284 nova slučaja

01.04.2021.

11:35

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U Slavoniji su u posljednja 24 sata evidentirano 284 novozaražene osobe. U Osječko-baranjskoj je 86 novih slučajeva, Vukovarsko-srijemskoj 81, Brodsko-posavskoj 75, Požeško-slavonskoj 36, a u Virovitičko-podravskoj 6. Jedna je osoba preminula.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 435 uzoraka od kojih je 86 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 19,8%. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 47 naselja, a najviše (28) ih živi na području grada Osijeka, po sedam na području općine Čepin i grada Našica, po četiri na području Antunovca, Donjeg Miholjca i Đakova, po tri Čeminca, Darde i Erduta, po dvije Belog Manastira, Bilja, Bizovca i Petrijevaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belišća, Drenja, Đurđenovca, Ernestinova, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Koške, Marijanaca, Punitovaca, Semeljaca, Strizivojne, Šodolovaca, Valpova, Viljeva i Vladislavaca. Na bolničkom se liječenju nalaze 82 osobe koje su oboljele od COVID-a19, i to 60 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 21 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 22 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.955 osoba. Policijski službenici proveli su 24 provjera osoba u samoizolaciji pri čemu su utvrdili jedno kršenje te mjere (u Osijeku). Obavili su i 139 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje mjera. Na MCGP Erdut dvije osobe (kao ulazni putnici) predočile su krivotvoreni PCR test te su protiv njih podnesene kaznene prijave.
Danas je u Osječko-baranjskoj županiji počelo cijepljenje na tri posebno organizirana punkta.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 304 osobe od kojih je 81 bila pozitivna na koronavirus (73 pozitivnih na PCR testiranju, 8 na brzom antigenskom testu), priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Udio je to zaraženih među testiranima od 26,64% . Dvadeset novozaraženih je iz Vinkovaca, 17 iz Vukovara, 7 iz Rokovaca, 5 iz Županje, po 4 osobe iz Borova i Tovarnika, po 3 osobe iz Privlake, Ivankova i Nuštra, po 2 iz Bobote, Nijemaca, Slakovaca i Šiškovaca, te po 1 osoba iz Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Ilače, Markušice, Otoka i Soljana. Na bolničkom su liječenju 32 covid pacijenta, dok se 339 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 4 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara), a iz sustava obrazovanja 10 nastavnika i 45 učenika. U samoizolaciji na području županije je 1459 osoba – iz sustava zdravstva 5 (4 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik), te iz sustava obrazovanja 16 nastavnika i 526 učenika.
Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 9506 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 8935 oporavilo, a preminulo ih je 200.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 75 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je u Novoj Gradiški (23), slijede Slavonski Brod (20), Cernik (7), Rešetari (6), Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 3), Davor, Okučani, Oriovac, Sibinj i Vrpolje (po 2) te općine Bukovlje, Donji Andrijevci i Sikirevci (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 9.148, oporavilo ih se 8.735, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 193 na 241.U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminuo je muškarac, 1940. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 172. Hospitalizirano je 40 covid pacijenata (3 osobe više nego prethodni dan). Tri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 805 osoba (101 osoba više nego prethodni dan).

U Požeško-slavonskoj županiji evidentirano je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom – pokazala je analiza 193 uzorka, koliko ih je obrađeno na posljednjem testiranju. Na području te županije trenutno aktivno 116 slučajeva zaraze – 106 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 561 osoba.

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi šestero pozitivnih na korona virus izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Po dvoje pozitivnih je s područja Slatine i Pitomače, a po jedan iz Virovitice i Špišić Bukovice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset COVID pozitivnih pacijenata, dok se dvije osobe nalaze u KBC-u Osijek, i obje su na respiratoru. Od početka epidemije korona virusa s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazile su se 3.693 osobe. Stotinu i devetero ljudi, preminulo je od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.