Hrvatski radio

Radio Osijek

U Slavonski Brod stigle cisterne s pitkom vodom

31.03.2018.

10:52

Autor: HRT vijesti/ Radio Osijek

foto Grgo Jelavić/PIXSELL/ preuzeto sa stranice HRT vijesti

foto Grgo Jelavić/PIXSELL/ preuzeto sa stranice HRT vijesti

Foto: - / -

U Slavonski Brod i okolna mjesta stigle su cisterne s pitkom vodom. Sinoć je zasjedao Stožer civilne zaštite Slavonskoga Broda, a zatim i Brodsko-posavske županije. Ocijenjeno je da voda u Slavonskom Brodu i zapadnim općinama županije nije za piće i kuhanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovat će u 14 sati na sastanku Stožera civilne zaštite u Slavonskom Brodu.

Grad Slavonski Brod traži da se pomno preispita ekološki incident koji se u srijedu dogodio na zapadnom ulazu u grad. Pri ispitivanju 30 godina starog cjevovoda puknula je cijev pri čemu je iscurilo oko 150 litara naftnih prerađevina.
Radove je izvodila tvrtka Crodux koja bi tom trasom trebala plinom opskrbljivati rusku rafineriju nafte u Bosanskom Brodu.
Novi rezultati kakvoće vode bit će poznati tijekom dana. Pitku vodu nema oko 90 tisuća građana.

Hrvatski Crveni križ dostavio je jutros oko 9000 litara vode za građanje Slavonskog Broda. Riječ je o vodi u bocama koja je namijenjena za stare, bolesne, nemoćne i sve ostale koji ne mogu sami otići po pitku vodu do cisterni u gradu. Vodu ćemo im dostaviti u njihove domove, a ostale građane molimo za razumijevanje i pozivamo ih da po vodu odu do cisterni- ističu iz Crvenog križa te upućuju građane da ako znaju za ljude koji ne mogu sami doći po vodu, neka kontaktiraju Crveni križ na 035/444-554 i oni će dostaviti vodu i tim ljudima.

Osječko- baranjski župan Ivan Anušić objavio je da su Brodsko-posavskoj županiji stavili na raspolaganje sve  resurse Civilne zaštite. Osječko-baranjska županija šalje i cisterne s pitkom vodom. 

Sa stranica grada Slavonskoga Broda: 

cisterne s vodom danas će se nalaziti na idućim lokacijama:

1.Budainka- igralište ( za područje MO Budainka i Kolonija)
2.Mjesni dom Brodsko Vinogorje- za područje Vinogorja i Podvinja
3.Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba
4.Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna trenutno razvozi vodu na ovim lokacijama, a nakon toga ide prema Radničkom trgu)
5.Livada – novi mjesni dom
6.Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost
7.Naselje Slavonija I i II i Plavo polje- cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić

Također, mole se građani istočnog dijela vodoopsrkbnog sustava Vodovod Slavonski Brod da hitno smanje potrošnju vode do koje je došlo zbog nastale panike među građanima. Iz Grada ističu kako je voda u općinama Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci, Oprisavci, Velika Kopanica, Sikirevci i Slavonski Šamac zdravstveno ispravna i takva će ostati. Ukoliko se ovakva potrošnja nastavi, dolazi do mogućnosti kvara na crpnoj stanici u Oprisavcima koja radi pod maksimalnim opterećenjem, što će nastalu situaciju s opskrbom vode dodatno otežati.

Danas tijekom dana u Slavonski Brod stiže dodatnih 200.000 litara flaširane vode, koja će se dijeliti po mjesnim odborima. Sve daljnje informacije mogu se pratiti na službenim stranicama Grada i putem Facebooka. Dežurni telefoni: 035/ 217-088, 217-013, 217-008, 217-009, 217-010, 217-027, 217-041.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.