Hrvatski radio

Radio Osijek

U slavonskim županijama 179 novozaraženih, samo u Osječko-baranjskoj 78

26.03.2021.

13:21

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim je županijama 179 novozaraženih. Velik skok bilježi Osječko-baranjska županija sa 78 novih slučajeva, u Vukovarsko-srijemskoj ih je 51, Brodsko-posavskoj 39, Požeško-slavonskoj 6, a Virovitičko-podravskoj 5. Jedna je osoba preminula.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 420 uzoraka od kojih je 78 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 18,57 posto, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše (20) novopozitivnih ima prebivalište na području Osijeka, šest je s područja općine Kneževi Vinogradi, po četiri su s područja Bilja, Donjeg Miholjca i Darde, po tri s područja Belog Manastira, Čepina, Đakova, Erduta, Našica, Petrijevaca i Valpova, po dvije Belišća, Čeminca, Jagodnjaka i Viljeva, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Đurđenovca, Feričanaca, Koške, Magadenovca, Petlovca, Popovca, Punitovaca, Semeljaca i Šodolovaca, Na bolničkom se liječenju nalazi 56 covid pacijenata, i to 44 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.304 osobe.
Policijski su službenici proveli 28 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili tri kršenja. Naime, prilikom granične kontrole na MCGP Erdut utvrdili su da jedan državljanin Slovenije i dva državljana Srbije nisu poštovali dozvoljeno vrijeme (do 12 sati) za tranzit kroz Republiku Hrvatsku. Obavili su i 182 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenje mjera. No, postupajući po dojavi da se iz jednog stana u Osijeku čuje glasna glazba i galama, policijski su službenici utvrdili da je riječ o okupljanju protivnom odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom je dozvoljeno okupljanje do najviše 10 osoba iz najviše dva kućanstva. Vlasniku stana kao organizatoru okupljanja uručena je prekršajna prijava.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 229 osoba od kojih je 51 bila pozitivna na SARS-CoV-2, što je udio od 22 %. 16 novozaraženih je iz Vinkovaca, 12 iz Vukovara, 9 iz Ivankova, po 3 osobe iz Nuštra i Svinjarevaca, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bogdanovaca, Borova, Drenovaca, Ilače, Markušice, Orolika i Ostrova. Preminulih osoba nema, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 25 covid pacijenata, dok se 205 pozitivnih osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 3 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 13 nastavnika i 39 učenika. U samoizolaciji na području županije je 949 osoba – iz sustava zdravstva 5 (2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik  i 2 nezdravstvena radnika), te iz sustava obrazovanja 12 nastavnika i 494 učenika. Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 9229 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 8801 osoba oporavila, a od posljedica infekcije umrlo ih je 198.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 39 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je iz Nove Gradiške (11) i Slavonskog Broda (9), slijede Rešetari (4), Cernik, Donji Andrijevci i Sibinj (po 2) te Bukovlje, Davor, Nova Kapela, Okučani, Oriovac, Sikirevci, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.944, oporavilo se njih 8.595, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 170 na 179. U protekla 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirano je 39 covid pacijenata (2 osobe manje nego prethodni dan). Dvije hospitalizirane osobe su na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 661 osoba (4 osobe manje nego prethodni dan).

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 100 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 95 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 – na bolničkom je liječenju 17 corona pacijenata, dok se 78 zaraženih nalazi se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 301 osoba.

U posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije testirano je 36 osoba, a kod njih petero detektiran je virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Od petero novozaraženih četvorica su strani državljani, koji se nalaze na privremenom radu na području Virovitičko-podravske županije. Jedna novozaražena osoba dolazi iz Virovitice. Preminuo je muškarac (1931. godište) koji je, uz COVID-19 imao i brojne druge bolesti. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset COVID pozitivnih pacijenata, dok se jedna osoba nalazi u KBC-u Osijek, trenutno je na respiratoru. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.628 osoba, a od posljedica infekcije umrlo je 109 ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.