Hrvatski radio

Radio Osijek

U slavonskim županijama 217 novozaraženih - čak 123 u OBŽ!

16.10.2020.

11:44

Autor: Radio Osijek/TM

U slavonskim županijama 217 novozaraženih - čak 123 u OBŽ!

U slavonskim županijama 217 novozaraženih - čak 123 u OBŽ!

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji 123 je novih pozitivnih na SARS-CoV-2, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja epidemije. Vukovarsko-srijemska bilježi 49, Virovitičko-podravska 24, Brodsko-posavska 15, dok je u Požeško-slavonskoj šest novih slučajeva .

Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata pozitivna je bila gotovo svaka četvrta testirana osoba. Od 474 uzorka u 123 je evidentirana prisutnost koronavirusa. Novopozitivne osobe žive u 31 naselju na području županije, a najviše (51) je iz Osijeka. Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalazi 51 pacijent, od kojih su četiri na respiratoru. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ jučer su odredili samoizolaciju za 316 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.587 osoba.
Na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek na koronavirus pozitivno 12 liječnika, na Klinici za kirurgiju 6 liječnika te na Klinici za unutarnje bolesti jedan liječnik. Pozitivno je i 16 medicinskih sestara. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije također upozorava i na povećanje broja pozitivnih i osoba u samoizolacija u školama i na fakultetima. U posljednja 24 sata među novopozitivnim osobama je i sedam učenika te dva djelatnika fakulteta, dok od 316 novih kontakata u samoizolaciji 113 su učenici i studenti.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata svaka treća testirana osoba bila je pozitivna na koronavirus, a novozaraženi dolaze iz 19 gradova i naselja. Analizirano je 148 uzoraka, od kojih je 49 pozitivnih. Deset osoba iz Vinkovaca, sedam iz Ivankova, pet iz Tompojevaca, po tri iz Novih Jankovaca, Bošnjaka, Ćelija i Vukovara, po dvije osobe su iz Jarmine, Antina i Starih Mikanovaca te po jedna iz Babine Grede, Bogdanovaca, Banovaca, Iloka, Nijemaca, Orolika, Tordinaca, Tovarnika i Mikluševaca. Preminulih osoba nema, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Zbog COVID-19 bolesti u bolnicu su smještena 24 pacijenta, dok je 140 na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji. Među njima je 15 djelatnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 11 medicinskih sestara/tehničara), a iz sustava obrazovanja obiljelo je šest nastavnika i 13 učenika.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 1185, od kojih su se 1002 osobe oporavile, 19 je preminulih. Do sada je s područja Vukovarsko-srijemske županije testirano 14070 ljudi.
U samoizolaciji na području županije je 969 osoba. Iz sustava zdravstva ih je više nego jučer – ta je mjera izrečena za 33 djelatnika (6 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji je i 15 nastavnika te 239 učenika.

Prema trenutno dostupnim informacijama s područja Virovitičko-podravske županije 24 je novozaraženih osoba, a obrađen je 81 uzorak. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano deset COVID-19 pacijenata, s time da je troje pušteno na kućno liječenje, a troje su novi u odnosu na četvrtak. Istodobno, u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, dok je jedna osoba u Klinici za infektologiju na kisiku. Od početka korona virusa na području Virovitičko-podravske županije 391 osoba se zarazila SARS-CoV-2 virusom. Deset osoba je preminulo.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 1 slučaj zaraze osobe s prebivalištem u Istarskoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (10), općina Nova Kapela (2) te po jedna zaražena osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Oriovac i Slavonski Šamac. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 711, dok je broj aktivnih slučajeva 49. Hospitalizirano je 9 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od kojih je jedna na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 419 osoba (67 osoba više nego prethodni dan)

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 47 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih. Trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze koronavirusom – 71 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 333 osobe, a ukupno su testirane 10572 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.