Hrvatski radio

Radio Osijek

U slavonskim županijama 277 novozaraženih - četiri osobe preminule

27.10.2020.

09:01

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Županijski su stožeri objavili aktualne podatke o epidemiološkoj situaciji - u Osječko-baranjskoj županiji 96 je novozaraženih, u Brodsko-posavskoj 78, Vukovarsko-srijemskoj županiji 53, Virovitičko-podravskoj 30, a u Požeško-slavonskoj 20. U osječkom KBC-u preminule su četiri osobe.

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 96 osoba, a testirano je ukupno 393 uzorka (270 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 123 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ), javlja Županijski stožer civilne zaštite. Najviše pozitivnih nalaza opet je u Osijeku (30), odnosno s prigradskim naseljima ukupno 40 osoba (Tenja 4, Josipovac 3, Višnjevac 2 i Sarvaš 1). Veliki broj novopozitivnih jučer je utvrđen na području Grada Valpova, i to pet u samom gradu, dvije osobe su iz Marjančaca, a čak devet iz Šaga gdje je virus probio u dom za starije i nemoćne s ukupno 51 korisnikom te je u tijeku intenzivna epidemiološka obrada. Čepin bilježi osam novopozitivnih osoba, Antunovac tri, po dvije zaražene osobe su iz Baranjskog Petrovog Sela, Belišća, Bizovca i Krčenika, a po jednu novopozitivnu osobu imaju Bilje, Bočkinci, Bokšić, Dalj, Đakovo, Kešinci, Kitišanci, Laslovo, Našice, Punitovci, Sveti Đurađ, Široko Polje, Šumarina i Vladislavci.
U Respiracijskom centru Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer su preminule četiri osobe koje su, uz druga teža oboljenja, imala i COVID-19. Riječ je ženi iz Đurđenovca rođenoj 1944. godine, muškarcu iz Vukojevaca rođenom 1955. godine, muškarcu iz Osijeka rođenom 1959. godine te muškarcu iz Đakova rođenom 1952. godine.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalaze 83 osobe koje su oboljele od COVID-19, od kojih je 12 na respiratoru. Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. 
Samoizolacija je u posljednjanja 24 sata određena za 30 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je trenutno 3.259 osoba. Na području Osječko-baranjske županije trenutno su aktivna 653 slučaja zaraze. Koronavirusom se od veljače ove godine zarazilo 2313 osoba, a oporavilo se 1.660.
Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije ponovno poziva građane na striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Upozorava kako je trenutna situacija izrazito ozbiljna te zahtijeva odgovorno ponašanje baš svih građana.

Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u županiji od početka epidemije. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih osoba te njihovih kontakata. Hospitalizirano je 26 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od kojih je 20 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 6 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 874 osobe (103 osobe više nego prethodni dan). Zbog jednog nastavnika pozitivnog na koronavirus u jednoj srednjoj školi na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciju je stavljeno 12 razrednih odjela škole te će za njih nastava biti organizirana online. Također, zbog jednog pozitivnog učenika u jednoj osnovnoj školi samoizolacija je određena za cijeli razredni odjel (13 učenika) te će se i za njih od danas organizirati online nastava.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 53 su nove osobe pozitivne na koronavirus, pokazala je analiza 206 uzoraka, koliko je testirano u posljednja 24 sata. 19 osoba je iz Vinkovaca, četiri su iz Vukovara, po tri iz Ivankova, Jarmine, i Starih Jankovaca, dvije su iz Novih Jankovaca, a po jedna iz Županje, Bokšića, Gunje, Karadžićeva, Komletinaca, Nuštra, Otoka, Podrinja, Posavskih Podgajaca, Privlake, Račinovaca, Rajevog Sela, Retkovaca, Rokovaca, Šarengrada, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca i iz Tordinaca te jedna s boravištem ivan županije. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, a 350 je na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji. Među njima su 23 djelatnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 5 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 10 nastavnika i 19 učenika. Od početka epidemije s područja županije testirane su 16173, oboljelih je 1675, od kojih je 1278 osoba izliječeno, a je 20 preminulo. U samoizolaciji na području županije je 1141 osoba - iz sustava zdravstva 39 radnika (11 liječnika, 16 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 34 nastavnika i 456 učenika.

Na području Virovitičko-podravske županije 30 je novozaraženih od koronavirusa, a među njima je petero djece, izvijestio je sinoć kasno navečer županijski Stožer civilne zaštite. Desetero je mlađe životne dobi, devet srednje, šest starije, a petero su djeca. Svi imaju blage simptome bolesti. Na analizu je poslano 128 uzoraka, jedanaest još nije obrađeno.
Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica jedanaest je oboljelih. U KBC Osijek je troje pacijenta s područja s područja Virovitičko-podravske županije. Dvije  se  osobe nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju.
Od početka epidemije u toj je županiji oboljelo 586 osoba, a 13 je umrlo.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 200 uzoraka iz Požeško-slavonske županije od kojih je 20 bilo pozitivnih. Trenutno je u toj županiji aktivno 135 slučajeva zaraze koronavirusom, 120 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 482 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.