Hrvatski radio

Radio Osijek

U slavonskim županijama 40 novozaraženih, dvije osobe preminule

18.09.2020.

11:23

Autor: Radio Osijek/TM

U slavonskim županijama 40 novozaraženih, dvije osobe preminule

U slavonskim županijama 40 novozaraženih, dvije osobe preminule

Foto: - / -

I danas je Brodsko-posavska županija rekorder - u posljednja 24 sata 12 je novozaraženih. Vukovarsko-srijemska županija bilježi 11 novooboljelih. U Požeško-slavonskoj županiji 9 je novih slučajeva, u Osječko-baranjskoj pet, a u Virovitičko-podravskoj tri. Dvije su osobe preminule.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 11 je novih osoba pozitivnih na koronavirus, pokazala je analiza 116 uzoraka - po tri osobe iz Vinkovaca i Soljana, dvije su iz Županje, po jedna iz Ivankova i iz Andrijaševaca te jedna osoba iz Vukovarsko-srijemske županije s boravištem u drugoj županiji. Jedna osoba je preminula, izvijestio je Županijski stožer civilne zašštite. Četiri osobe su hospitalizirane, 99 se nalazi na kućnom liječenju ili kućnoj izolaciji, a među njima su i četiri djelatnika iz sustava zdravstva. U samoizolaciji na području županije je 346 osoba, iz sustava zdravstva 12 djelatnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom su zaražena četiri učenika i dva prosvjetna radnika, a u samoizolaciji je devet razreda sa 156 učenika, potvrdila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić. Pozitivna su tri osnovnoškolca i jedan srednjoškolac, te po jedan nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi. Kakojeistaknula Krešić, u samoizolaciji je osam razreda sa 131 učenikom u osnovnim školama i jedan razred sa 25 učenika u srednjoj školi. 
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 733, od kojih se 614 osoba oporavilo, a 16 je preminulo.

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je dvanaest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Dvije su iz Slavonskog Broda, po jedna iz Nove Gradiške i Brodskog Stupnika, dok se za preostalih 8 osoba još utvrđuje mjesto prebivališta budući su njihovi nalazi tek pristigli. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 578, dok je broj aktivnih slučajeva 124 (10 aktivnih osoba više nego prethodni dan).  Hospitalizirano je 14 osoba. Pod mjerom samoizolacije trenutno su 733 osobe (96 osoba više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba. 
Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije poziva sve građane koji su u razdoblju od 11. – 17. rujna bili na misnim slavljima ili iz drugih razloga u navedenom razdoblju boravili u crkvama u Podcrkavlju, Brodskim Zdencima i Oriovčiću, da se u slučaju pojave simptoma na COVID-19 ili ako su te simptome već razvili, odmah jave svom obiteljskom liječniku, drugim zdravstvenim službama ili epidemiolozima radi daljnjeg postupanja. 

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je svaka deseta testirana osoba bila pozitivna na koronavirus - analizirano je 90 uzoraka, koji su pokazali devet novozaraženih iz te županije. Trenutno su aktivna 124 slučaja zaraze, 115 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Od izbijanja epidemije ukupno je testirano 7858 osoba. 

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata testirano je ukupno 299 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište u Osijeku i Donjem Miholjcu te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a jučer je jedna osoba preminula (žena iz Osijeka, rođena 1941. godine, uz COVID-19 imala je i više kroničnih oboljenja).
Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 356 osoba. Policija je obavila 17 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.
Za predstojeći je vikendna području Osječko-baranjske županije najavljeno 17 javnih okupljanja, u mnogim župama održat će se krizmene svečanosti, a organizirano je i više svadbenih svečanosti. Tim je povodom Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije pozvao sve građane, osobito organizatore okupljanja i pružatelje usluga, na striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Kako je rečeno, epidemiološka situacija na području županije je trenutno pod kontrolom, međutim koronavirus je i dalje prisutan, pa bez savjesnog i odgovornog ponašanja svih građana vrlo lako može doći do njegova širenja, a time i zdravstvenih i drugih posljedica.

Na području Virovitičko-podravske županije  u posljednja 24 sata testirano je 65 osoba Rezultati za dvije osobe još se čekaju, dok su nalaza bila pozitivna na virus SARS-CoV-2. Riječ je o tri žene, dvije starije i jodnoj srednje životne dobi, sve s blažim simptomima COVIDA-19 i kontakti su već ranije inficiranih korona virusom. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano šestero COVID-19 pacijenta. Troje je starije, a troje srednje životne dobi, svi su sa srednje teškim oblicima bolesti. Jedna je osoba prevezena u respiracijski centar u Osijek. Istodobno, oporavile su se četiri osobe, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.. Trenutno je 228 osoba u samoizolaciji. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 160 osoba. 63 su aktivna slučaja, 92 ih se oporavilo, dok su tri žene i dva muškarca preminuli.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.