Hrvatski radio

Radio Osijek

U slavonskim županijama 474 nova slučaja zaraze

12.11.2020.

10:03

Autor: Radio Osijek/TM

U slavonskim županijama 474 nova slučaja zaraze

U slavonskim županijama 474 nova slučaja zaraze

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji 200 je novozaraženih. Brodsko-posavska bilježi rekordan broj u 24-satnom razdoblju - 133. Vukovarsko-srijemska županija bilježi 106 novih slučajeva, Požeško-slavonska 20, Virovitičko-podravska 15 .

Za područje Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata testirano je ukupno 415 uzoraka od kojih je 200 bilo pozitivno na koronavirus, javlja Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (85), Đakovo (21), Valpovo (19), Belišće (7), Donji Miholjac (5) i Beli Manastir (2). Po osam novopozitivnih osoba su s područja općina Čepin i Petrijevci, po šest Erduta i Bizovca, po četiri Bilja, Popovca i Satnice Đakovačke, po tri Semeljaca, Viškovaca i Vuke te po dvije s područja općina Antunovac i Kneževi Vinogradi. Po jedna novozaražena osoba je s područja općina Čeminac, Darda, Đurđenovac, Gorjani, Marijanci, Petlovac, Punitovci i Šodolovci. Na bolničkom se liječenju nalazi 178 osoba oboljelih od covida-19 – 36 jeu Općoj županijskoj bolnici Našice, 142 pacijenta su u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je 26 na respiratoru.
Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 5.250 osoba. Policija je provela 23 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi.
Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata u posljednja 24 sata obavili su 54 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, ponajviše u ugostiteljskim objektima (19), prodavaonicama i trgovina (10) te pekarnicama (6). Pri tomu su u sedam slučaja utvrdili nepravilnosti koje su nakon upozorenja i otklonjene.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata zabilježena su 133 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 od kojih je šest osoba s prebivalištem u drugim županijama. To je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije, navodi se u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite. Hospitalizirana je 61 osoba (4 osobe manje nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici je 45 pacijenata, a u novogradiškoj 16. Šest pacijenata je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 1.687 osoba (54 osobe više nego prethodni dan).

U posljednja 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji analizom 301 uzorka evidentirano je 106 novih osoba pozitivnih na koronavirus (26 osoba iz Vukovara, 17 iz Vinkovaca, 6 iz Županje, 5 iz Nuštra, 4 iz Jarmine, po 3 osobe iz Iloka, Ivankova, Novih Mikanovaca, Šarengrada i Tompojevaca, po 2 iz Bokšića, Cerne, Sotina, Starih Mikanovaca, Starih Jankovaca i Vođinaca, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bobote, Bogdanovaca, Bršadina, Cerića, Gaboša, Ilače, Komletinaca, Lovasa, Negoslavaca, Novih Jankovaca, Ostrova, Pačetina, Privlake, Prkovaca, Retkovaca, Slakovaca, Strošinaca, Tordinaca, Trpinje i Vrbanje), priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Hospitalizirano je 58 osoba, dok se 523 nalaze u kućnoj izolaciji – među njima je 39 djelatnika iz sustava zdravstva (16 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 11 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika) dok je iz sustava obrazovanja zaraženo 46 nastavnika i 427 učenika. Od početka epidemije testirano je 20257 osoba s područja županije, zaraženih je 2957, od kojih se 2336 oporavilo, dok je 40 preminulo. U samoizolaciji je 1058 osoba – iz sustava zdravstva 39 (8 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 46 nastavnika i 427 učenika.
Zamjenica i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić i Marijan Pavliček zaraženi su koronavirusom, dok je gradonačelnik Ivan Penava završio u samoizolaciji, potvrđeno je u srijedu navečer iz Grada Vukovara. Pavliček je i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vukovara.

Na posljednjem testiranju uzoraka uzetih na području Požeško-slavonske županije svaki deseti je bio pozitivan na koronavirus – obrađen je 201 uzorak od kojih je 20 bilo pozitivnih. U toj je županiji trenutno aktivno 212 slučajeva zaraze – 15 osoba je na bolničkom liječenju, dok se 197 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 587 osoba, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi 15 novozaraženih virusom SARS-CoV-2, dvoje je s teškom kliničkom slikom – jedna je osoba završila u Općoj bolnici Virovitica, a druga u Respiracijskom centru u Osijeku, izvijestio je kasno sinoć Stožer civilne zaštite te županije.
Novozaraženi dolaze s područja Slatine (4), Pitomače (4), Virovitice (3), Špišić Bukovice (2) i Lukača (2). Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 21 COVID-19 pacijenata. Dvadeset ih je s područja Virovitičko-podravske županije, a jedna osoba je iz Daruvara. U KBC-u Osijek je petero pacijenta s područja VPŽ, svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.
Od početka epidemije koronavirusom se s područja te županije zarazilo 936 osoba, sedamnaest ih je preminulo.

Stožer OBŽ - Ivan Hampovčan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.