Hrvatski radio

Radio Osijek

U slavonskim županijama 528 novozaraženih - 14 je umrlo

02.12.2020.

12:01

Autor: Radio Osijek/TM

U slavonskim županijama 528 novozaraženih - 14 je umrlo

U slavonskim županijama 528 novozaraženih - 14 je umrlo

Foto: - / -

Četrnaest osoba oboljelih od Covida-19 umrlo je u protekla 24 sata. Velik broj novozaraženih je u Osječko-baranjskoj županiji - 290. U Vukovarsko-srijemskoj je 80 novih slučajeva zaraze, Brodsko-posavska 56, Virovitičko-podravskoj 54, a u Požeško-slavonskoj 48.

U Osječko-baranjskoj županiji od 606 uzoraka uzetih u posljednja 24 sata njih 290 je pozitivnih. Sedam osoba s područja OBŽ oboljelih od COVID-a umrlo je. Najstarija preminula osoba rođena je 1929., a najmlađa 1962. godine, a uz COVID-19 svi su imali i druge komorbiditete, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.
Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (159), a slijede područja gradova/općina Valpovo (20), Čepin (16), Đakovo (15), Našice, Belišće i Bizovac (po 8), Bilje (7), Petlovac (6), Koška (5), Darda i Đurđenovac (po 4), Marijanci i Petrijevci (po 3), Antunovac, Donji Miholjac, Drenje, Kneževi Vinogradi, Podgorač, Popovac, Šodolovci i Vuka (po 2), Beli Manastir, Čeminac, Draž, Erdut, Gorjani, Satnica Đakovačka, Semeljci i Vladislavci (po 1). Na bolničkom se liječenju nalaze ukupno 222 covid pacijenta, i to 178 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a u Općoj županijskoj bolnici Našice 44. U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.405 osoba.
"Trenutno u Respiracijskom centru KBC-a Osijek imamo 40 pacijenata, a od subote krećemo u aktiviranje treće faze Respiracijskog centra. Sukladno tomu, kao regionalni koordinator obratio sam se Ministarstvu zdravstva te smo iz četiri opće bolnice mobilizirali nekoliko medicinskih sestara i tehničara. Oni inače rade u intenzivnom liječenju, a sada će pomagati našem Respiracijskom centru u zbrinjavanju pacijenata koje primamo iz svih pet županija istočne Hrvatske. Opreme imamo dovoljno, kao i liječnika, a jedino smo visoko kvalificirane medicinske sestre morali mobilizirati iz drugih bolnica", izjavio je novinarima ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizom 333 uzorka utvrđeno je 80 novih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2. Dvije osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Među novozaraženima 22 osobe su iz Vinkovaca, 14 iz Vukovara, 5 iz Borova, po 4 osobe iz Ilače i Nijemaca, po dvije iz Nuštra, Vere, Donjeg Novog Sela i Ivankova, po jedna osoba iz Bogdanovaca, Cerića, Lipovače, Andrijaševaca, Antina, Bapske, Gradišta, Iloka, Jarmine, Komletinaca, Lipovca, Negoslavaca, Otoka, Retkovaca i Strošinaca, te osam osoba s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a sa boravištem u drugoj. Na bolničkom su liječenju 73 covid pacijenta, dok se 542 nalaze u kućnoj izolaciji. Na koronavirus pozitivna su 42 djelatnika iz sustava zdravstva (8 liječnika, 17 medicinskih sestara/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 55 nastavnika i 61 učenik. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 4919, od kojih se 4227 oporavilo, a 77 osoba je preminulo. U samoizolaciji na području županije je 1664 osobe – iz sustava zdravstva 41 (5 liječnika, 23 medicinske sestre/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 51 nastavnik i 1093 učenika.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina):  grad Slavonski Brod (26), općina Oriovac (6), općina Sibinj (4), općine Brodski Stupnik, Bukovlje i Garčin (po 3), grad Nova Gradiška te općine Gornja Vrba i Vrpolje (po 2) te općine Davor, Gundinci, Klakar, Podcrkavlje i Velika Kopanica (po 1). U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminuo je muškarac 1937. godište. Ukupan broj preminulih s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 57. Hospitalizirano je ukupno 78 covid pacijenata (4 osobe manje nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici 51 osoba, a u novogradiškoj 27. Sedam hospitaliziranih osoba je na respiratoru (5 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.868 osoba (296 osoba više nego prethodni dan).

Na području Virovitičko-podravske županije 54 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, utvrđeno je analizom 105 uzoraka, a četiri osobe su umrle, izvijestio je u utorak navečer županijski Stožer civilne zaštite.
Dvije osobe su umrle u KBC-u Osijek, a dvije u Općoj bolnici Virovitica. Riječ je o dvije žene u dobi od 89 i 78 godina i o dva muškarca u dobi od 63 i 58 godina.
U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 46 oboljelih.  
Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo 1745 osoba 32 je preminulo.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 189 uzorka, od kojih je 48 pozitivnih. Na tom je području trenutno aktivno 377 slučajeva zaraze koronavirusom – 54 covid pacijenata je na bolničkom liječenju, dok se 323 osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 787 osobe. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.