Hrvatski radio

Radio Osijek

Haker blokirao računala jednog osječkog fakulteta

15.02.2022.

14:00

Autor: Radio Osijek/TM

Hakeri zarazili računala virusom

Hakeri zarazili računala virusom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim hakerom koji je izvršio napad na  računala jednog osječkog fakulteta i zatim za njihovo otključavanje zatražio isplatu u kriptovaluti.


Kako je izvijestila policija, hakerski se napad na računala osječkog fakulteta dogodio preko vikenda. Nepoznati je počinitelj virusom onemogućio njihovo korištenje te ostavio poruku u kojoj je u zamjenu za otključavanje traži plaćanje u kriptovaluti. U policijskom se priopćenju ne navodi o kojem je iznosu riječ, niti koji je fakultet napadnut.

„Protiv nepoznatih počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće i nastavljamo traganje za počiniteljima”, zaključuje se u priopćenju.

Jučer je policija stigla do maloljetnika iz Slavonskog Broda, za kojeg se sumnja da stoji iza hakerskog napada na A1, koji je proteklih dana punio novinske stupce. Mladi je haker od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, točnije 150 ethereuma vrijednih oko 500 tisuća dolara, prijeteći da će objavi bazu s osobnim podacima korisnika na dark webu. Pojedinosti o tom računalnom napadaču, zbog toga što je riječ o maloljetniku, policija nije iznijela, ali očekuje ga kaznena prijava za oštećenje računalnih podataka i pokušaj iznude.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.