Hrvatski radio

Radio Osijek

09:24 / 25.07.2021.

Autor: HRT vijesti/HINA

U slijetanju autobusa kod Slavonskog Broda deset poginulih,puno ozlijeđenih

foto HRT/IMS

foto HRT/IMS

Foto: - / -

U slijetanju autobusa na autocesti A3 kod Slavonskog Broda poginulo je deset osoba dok je nekoliko desetaka ozlijeđeno. Policija je oko 6,20 sati dobila dojavu da je na autocesti kod Slavonskog Broda došlo do slijetanja autobusa.

Tijekom obavljanja očevida, policija je utvrdila da se radi o autobusu kosovskih registracijskih oznaka, te da je u prometnoj nesreći, prema trenutno dostupnim informacijama, poginulo 10 osoba, dok je više desetaka prevezeno na pružanje liječničke pomoći u bolnicu u Slavonskom Brodu, stoji u priopćenju policije. Napominju i kako će više informacija biti po završetku očevida. Autobus, u kojem je bilo oko 60 putnika, prometovao je na liniji Frankfurt-Priština. S mjesta nesreće vozila Hitne pomoći još uvijek odvoze unesrećene, a na terenu oko prevrnutog autobusa interveniraju i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod. Policija je oko 6,20 sati dobila dojavu da se na autocesti kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnom kolničkom traku dogodila prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa, a po prvim informacijama policije bile su tri, a potom osam smrtno stradalih osoba. 

Načelnik Postaje prometne policije Slavonski Brod Franjo Galić rekao je kako se bilo kakve daljnje informacije mogu dobiti samo nakon očevida koji je nešto iza 8 sati jutros, kada je davao izjavu, bio tek počeo. Osim policije, na mjestu nesreće su i vatrogasci. Hitna pomoć je dolazila više puta na mjesto nesreće. Mi ne znamo kako su osobe koje su prevezene u bolnicu, koliko lake ili teške ozljede imaju, dodao je Galić. Rekao je i kako je riječ o možda najtežoj nesreći kakvoj je svjedočio.

O teškoj nesreći na Twitteru se oglasio premijer Andrej Plenković. Kaže kako je s velikom tugom primljena vijest o slijetanju autobusa pri čemu je život izgubilo 10 ljudi. Izrazio je sućut obiteljima žrtava i kosovskim vlastima te rekao da su se na mjesto događaja uputili ministar Vili Beroš i šef civilne zaštite Damir Trut. 

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut novinarima je rekao da je u autobusu bilo 67 putnika i dva člana posade, tj. dvojica vozača. Nažalost, devet putnika i jedan vozač su poginuli i ovom prilikom izražavam sućut njihovim obiteljima, rekao je Trut.  44 putnika je primljeno u Opću bolnicu u Slavonskom Brodu gdje im je pružena zdravstvena medicinska skrb. Od tih 44, osam je teže ozlijeđeno, do sada ih je četvero operirano, a ostali su u obradama. 14 putnika i jedan vozač su privremeno smješteni ovdje u policijskoj postaji i čekaju smještaj u objekt koji će im osigurati županija Brodsko-posavska, rekao je. 

Ravnatelj bolnice Josip Samardžić rekao je da se u bolnici trenutno za život bore dvije osobe. Dvije osobe su u jedinici intenzivnog liječenja, imali smo već tri operativna zahvata, što ne isključuje i dodatne nakon temeljitije obrade. Pred nama je još veliki posao pomoći našim pacijentima, a moramo reći da smo aktivirali i psihološku pomoć od strane dječjeg psihologa i našeg psihologa-rekao je dr. Samardžić. 

Ministar Vili Beroš je potvrdio da je deset osoba preminulo. U bolnicu u Slavonskom Brodu zaprimljene su 42 osobe, dvoje je hospitalizirano u Novoj Gradiški. Teško ozlijeđenih dosad je 15, među njima ima i djece. 

Veleposlanik Kosova Gëzim Kasapolli stigao je u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje je smještena većina državljana Kosova stradalih u nesreći.  Nažalost došli smo zbog strašne nesreće. Htio bih se samo zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i svim nadležnim koji su nam pomogli u ovom trenutku. Mogu samo izraziti sućut obiteljima i tražiti da imaju razumijevanja i za nas. Svi ćemo biti tu za njih u ovim teškim trenucima-rekao je veleposlanik. To su sve naši ljudi koji rade u Njemačkoj -rekao je Kasapolli o žrtvama i dodao da se radi o kosovskom autoprijevozniku.

Franjo Galić, načelnik Postaje prometne policije Slavonski Brod

ravnatelj bolnice Josip Samardžić, ravnatelj CZ Damir Trut, ministar zdravstva Vili Beroš

veleposlanik Gëzim Kasapolli

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.