Hrvatski radio

Radio Osijek

U Sotinu obilježena 31. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu

14.10.2022.

15:32

Autor: Marija Vukasović Petrinović

U Sotinu obilježena 31. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu

U Sotinu obilježena 31. godišnjica stradanja u Domovinskom ratu

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Komemorativnim skupom na Trgu sotinskih žrtava i svetom misom u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije, u kojoj je ubijeno 68 stanovnika. Njih 17 i danas se vode kao nestali.

Tijekom komemorativnog skupa pročitana su imena 68 branitelja i civila ubijenih prije 31 godinu. 

Vijence podno spomen-obilježja u središtu mjesta položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, suborci i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te državna i druga izaslanstva.

 "I ove godine na današnji dan prisjećamo se žrtve Sotina i njegovih mještana koji su stradali u velikosrpskoj agresiji. Na ovom mjestu iskazujemo posebno poštovanje temeljima naše države i naše opstojnosti, podsjećamo na vrijednosti Domovinskog rata", rekao je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, ukazavši na važnost ulaganja napora u pronalazak nestalih osoba.

Između 14. i 20. listopada 1991. srpske vojne postrojbe, nakon okupacije vukovarskog prigradskog naselja Sotina, veći broj hrvatskih mještana nasilno su odvele iz njihovih domova, a zatim u logor u Negoslavcima, gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima i ispitivanjima.

Nakon toga su odvedeni u logore u Srbiji, najviše u Begejce. Preostali Hrvati u mjestu držani su u pritvoru i radnim logorima, zlostavljani i ubijani. Posmrtni ostaci stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda.

Zamjenik Sušac podsjetio je kako se 17 stradalih mještana Sotina još uvijek vode kao nestali.

Nakon prigodnog programa i molitve uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.