Hrvatski radio

Radio Osijek

U spomen na junaka Andriju Andabaka

02.07.2015.

15:47

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Memorijal Andrije Andabaka održat će se u Nuštru ovoga vikenda (04. i 05. srpnja) na inicijativu sinova legendarnog 'lovca na tenkove' u velikosrpskoj agresiji na istočnu Slavoniju. Tijekom osam najtežih mjeseci Domovinskog rata Andrija Andabak pogodio je 32 oklopna cilja. Posljednji nije stigao upisati, a njegovim imenom nazvano je i posebno priznanje Hrvatske vojske.

Memorijal će se u svom 23. izdanju održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te u organizaciji obitelji Andabak, Vukovarsko – srijemske županije i Općine Nuštar, najavio je Stjepan Andabak, koji s bratom Markom potpisuje memorijalni događaj u čast svojega oca.

Andrija Andabak, od oca Stjepana i majke Ruže (dj. Kaselj) rođen je 6. rujna 1956. godine u Splitu. Nakon odrastanja i završetka osnovne škole u Nuštru i Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima, oženio se  Nadom Čović 27. prosinca 1980. godine. Zapošljava se u poduzeću Vupik u Vukovaru 1981. godine. Postao je otac sina Marka 1981., te Stjepana 1984. godine. Živio je u obiteljskoj kući u Nuštru zajedno sa bratom Zvonimirom, sestrom Dragicom,ocem i majkom.

Tijekom Domovinskog rata osobno je uništio 30 neprijateljskih tenkova (14 tipa T-84 i 16 tipa M-55), jedno borbeno vozilo pješaštva i jedan oklopni transporter. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata. Poginuo je 7. srpnja 1992. godine na bojištu u Bosanskoj Posavini. Posthumno mu je dodijeljen čin pukovnika, a njegovo ime i protuoklopnoj diviziji 5. gardijske brigade, slavnih Sokolova.

Memorijal počinje u subotu, 04.srpnja u 10 sati otvorenjem izložbe na katu nuštarskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. U organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja bit će otvorena do poslijepodnevnih sati. Najavljen je i okrugli stol na istoj adresi. S početkom u 14 sati vodit će ga prof.dr. Krešimir Ćosić, general HV. Nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju i svete mise u nuštarskoj Župnoj crkvi Svetog Duha, svečano otvorenje Memorijala Andrije Andabaka najavljeno je s početkom u 19 sati. U nastavku večeri - kazališna predstava "Žedna ljubavi" (20 sati), te u ljetnom nuštarskom kinu u 21,30 projekcija filma "Broj 55".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.