Hrvatski radio

Radio Osijek

U tijeku rekonstrukcija Kapele Majke Božje Kraljice Mira

08.04.2022.

11:50

Autor: Grad Osijek/priopćenje

obnova kapelice

obnova kapelice

Foto: Grad Osijek / Grad Osijek

Na inicijativu osječkih branitelja počeli su radovi na rekonstrukciji Kapele Majke Božje Kraljice Mira.

U proteklih 26 godina, od kada je Kapela izgrađena, dotrajali su drveni dijelovi krovne konstrukcije. Unatoč višestrukom popravljanju i obnavljanju pokrova došlo je do curenja, vlaženja i truljenja dijelova konstrukcije te je bila nužna potpuna rekonstrukcija svih drvenih elemenata i krovnog pokrova. Pritom je planirano zadržavanje postojećih gabarita, oblikovanja i ikonografske simbolike.

Radove vrijedne 368.431,25 kuna izvodi Rena građenje j.d.o.o. Planirani završetak je 1. lipnja 2022. godine.

Podsjećamo, Kapela je izgrađena 1995. godine u spomen na stradalnike Domovinskog rata, te kao zavjetna kapela za skori povratak prognanog stanovništva u Baranju. Podignuta je na ostatcima srednjeg bastiona tvrđavskog Kronenwerka. U oblikovanju kapele naglašena je simbolika stradanja, vjere i nade u skori završetak rata. Simbolika križa usvojena je tijekom rata i kao univerzalni znak stradanja Hrvata te je i ovdje na središnjem, najistaknutijem mjestu postavljen veliki križ kao znak vjere, pripadnosti, zajedništva i žrtve.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.