Hrvatski radio

Radio Osijek

U turističku sezonu s neizvjesnošću, ali i optimizmom

18.03.2022.

12:01

Autor: Radio Osijek

direktor Turističke zajednice Baranje, Matej Perkušić

direktor Turističke zajednice Baranje, Matej Perkušić

Foto: Radio Osijek / -

U Baranji se uvelike pripremaju za uskrsne blagdane koji tradicionalno označavaju početak turističke sezone, a u Belom Manastiru od 8. do 18. travnja održat će se manifestacija Uskrsni korzo. No, općenito gledano, iako pandemija jenjava, nije izvjesno kako će se posljedice rata u Ukrajini i rast cijena odraziti na dolazak gostiju i njihovu platežnu moć. 

Baranja se najvećim dijelom oslanja na domaće goste pa su lani uspjeli ostvariti 99% noćenja iz rekordne 2019. godine. Međutim, ovu sezonu dočekuju s neizvjesnošću jer turistički se djelatnici pribojavaju koliko će poskupljenja utjecati na kućne budžete i ljude odvratiti od putovanja zbog toga što će imati druge prioritete. „Dođe li do velikog skoka cijena, nisam siguran koliko će ljudi i u samoj Hrvatskoj moći putovati, ali nismo pesimisti, sve radimo i pripremamo kao da će sezona biti normalna. No, s druge strane, ne možemo živjeti pod staklenim zvonom i praviti se da se oko nas ništa ne događa”, rekao je direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić.

Unatoč svemu, u planu je niz turističkih manifestacija kojima se obogaćuje ponuda i nastoji privući što više gostiju. „Pripremamo se za Uskrsni korzo koji će ove godine obuhvatiti mini sajam domaćih proizvođača i OPG-ova, igre za najmlađe, a glavni će trg u Belom Manastiru biti prigodno okićen, postavit će se skulpture vezane uz Uskrs”, najavljuje Perkušić. Bit će to tek početak manifestacija, među kojima slijede Proljetni vašar u Karancu s izborom za kraljicu pušnice, Wine & Walk, BRUT - Baranja rural trail itd. Dodijeli li resorno ministarstvo sredstva za projekte, ponovno je u planu Mjesec baranjske kuhinje, a osmišljava se i nova manifestacija – Mjesec baranjskih dvoraca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.