Hrvatski radio

Radio Osijek

U Tvrđi će se obnoviti 33 tisuće četvornih metara baštine

10.05.2018.

12:50

Autor: Željko Kovačević

Gradonačelnik Vrkić i pročelnica Mlinarević (foto Ž. Kovačević)

Gradonačelnik Vrkić i pročelnica Mlinarević (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Osijek će iz programa Integrirana teritorijalna ulaganja Europske unije, iz kojeg je za to slavonsko središte te Zagreb, Split, Rijeku, Slavonski brod, Zadar i Puli spremno više od 345 milijuna eura, za početak obnoviti staru gradsku jezgru Tvrđu

Nekoliko je velikih projekata gdje će aglomeracija Osijek kroz projekte ITU mehanizma dobiti sredstva. Prvi je projekt "Unapređenje i razvoj infrastrukture osječke Tvrđe", gdje je planirana rekonstrukcija i uređenje 33.000 m2 cesta, trgova i pješačkih površina. Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) su mehanizam Europske unije koji se sastoji se od skupa aktivnosti koje se mogu financirati iz tri različita europska fonda(Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda), a pokrenut je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Veliko gradilište u Tvrđi posjetio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je rekao kako je riječ o velikim ulaganjima o kojima se na najbolji način brinu djelatnici gradske uprave te zaposlenici ITU središta u Osijeku. 

"Nova ulaganja ne samo da su dale posao domaćim građevinskim tvrtkama već su izravno utjecala na zapošljavanje 40 djelatnika, do kraja investicije bit će zaposleno sigurno stotinjak ljudi. Neće se stati s obnovom Stare pekare, u pripremi su novi vrijedni projekti!" - rekao je gradonačelnik Osijeka Vrkić.

"Za obnovu Stare pekare i trga povukli smo preko 52 milijuna kuna, a dozvoljeni iznos je 66 milijuna kuna. Trg i prostor pekare koji ima 1500 četvornih metara po etaži, a ima ih tri, prvenstveno je namjenjen mladima i stoga usko surađujemo sa Osječkim sveučilištem čije ćemo ideje aktivno uključiti u projekt." - rekla je Kornelija Mlinarević pročelnica Upravnog odjela odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo.

Drugi projekt iz ITU mehanizma do 2023 obuhvaća projektiranje rekonstrukcije dvorca Eugena Savojskog u Bilju, Erdutske kule, utvrde Korođvar, te radovi na kuli dvorca Prandau u Valpovu te industrijskoj baštini grada Belišća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.