Hrvatski radio

Radio Osijek

U Tvrđi održana 7. Fišijada Geza Gudlin

19.01.2020.

13:40

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U osječkoj Tvrđi održano je tradicionalno okupljanje na kojem se osvaja jedinstvena titula majstora najgoreg fiša .

Sve je počelo okupljanjem desetak poznanika koji su htjeli obilježiti 10. godišnjicu smrti svog prijatelja - legendarnog osječkog ugostitelja Geze Gudlina, a pretvorilo se u jedinstveni regionalni događaj na kojeg dolaze i natjecatelji iz okolnih zemalja. "Po uzoru na našeg učitelja i ugostitelja Geze Gudlina, kako je kod njega išlo sve naopako, njemu u čast natječemo se za najgori fiš. Ako bude klasično natjecanje neće biti zanimljivo, pa smo odlučili birati najgorji fiš. Iz godine u godinu ljudi baš vole dobiti titulu za najgorji fiš", kaže organizator Tomislav Barić.
Na fišijadi se okupilo više stotina ljudi, vatra je upaljena ispod dvjestotinjak kotlića, a riba, kruh, tijesto i vino osigurani su za sve natjecatelje. Kako bi se sve odvijalo po "kućnom redu" sve je provjeravalo povjerenstvo i glavni sudac Darko Dumančić. "U samom začetku smo naišli na jedno kršenje pravila, ali budući da je to bio početak natjecanja, žuti je karton dobio natjecatelj koji je namjeravao fiš kuhati na plinu, što je nedopustivo. Fiš se kuha na jakoj vatri koja mora biti takva da kotlićč želi pobjeći s nje", duhovito je pojasnio sudac Dumančić.
Geza je bio nezaobilazan u priči o slavonskoj gastronomiji. Veseljak, uvijek spreman na šalu i nepodopštine - tako ga opisuju prijatelji kojih je uistinu imao puno i oni su organizirali manifestaciju koja slavi njegov život i to upravo ispred Slavonske kuće, bastiona slavonskobaranjske gastronomije koji je osnovao i godinama vodio upravo Geza Gudlin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.