Hrvatski radio

Radio Osijek

U tvrtki BB OIL u Bijelom Brdu otvoren pogon za sušenje i skladištenje ekoloških žitarica i uljarica

24.03.2022.

15:14

Autor: Radio Osijek

Ekološke žitarice

Ekološke žitarice

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Uz tvornicu BB OIL za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja koja postoji od 2016. godine, danas je otvoren i novi pogon za čišćenje, sušenje i skladištenje uljarica. Ovaj će slavonski projekt vrijednosti oko 12 milijuna kuna ponuditi uslugu sušenja i čišćenja visoko kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda u široj okolici. 

Većinski je vlasnik i investitor Osječanin Miodrag Borojević koji je istaknuo kako se uz uljaru pokazala i potreba izgradnje sušare i silosa, među ostalim zbog kontrole kvalitete sirovina. Uz vlastite površine imaju i brojne kooperante iz Slavonije. Riječ je o proizvođačima s ekološkim certifikatom, jer ulja koja uglavnom izvoze na europska i svjetska tržišta prolaze rigorozne provjere. "Proizvodimo organska ulja i bezglutenska organska brašna vrhunska kvalitete. Pozicionirali smo se u premium segmentu te smo se na ovaj projekt odlučili kako bismo mogli zadovoljiti kvalitetu svjetskih standarda. Sušara ima kapacitet od 100 tona dnevno, dok je skladišnih kapaciteta ukupno 3200 tona". Kapacitet uljare je 1200 tona na godinu i to ponajprije za preradu ekološkog suncokreta i uljane repice. No, planiraju povećati i preradu ekološki uzgojenih orašastih plodova i sjemenki, od kojih hladnim prešanjem dobivaju ulja visoke nutritivne vrijednosti Direktor Nikola Borojević rekao je kako pokušavaju animirati Slavonce na veću proizvodnju ekoloških lješnjaka, oraha i badema, jer žele imati kvalitetnu domaću sirovinu za visoko kvalitetna ulja. Novi su projekt pozdravili osječko-baranjski župan Ivan Anušić i ministrica Nataša Tramišak koja je podsjetila koliko je Hrvatskoj važna prehrambena samodostatnost. "Ovo je core biznis koji Slavonci i Baranjci trebaju raditi. Kad ostvarimo vlastitu samodostatnost trebamo se i izvozno orijentirati nakon što stvorimo neke nove brendove". Ministrica Tramišak  naglasila je kako su Hrvatskoj na raspolaganju brojni europski fondovi te će biti mnoštvo prilika za ovakve i slične investicije u Slavoniji ( kao što su industrija prerade drveta, metalurška industrija, informacijsko-komunikcijske tehnologije te razvoj kontinentalnog turizma).


Radio Osijek

Radio Osijek

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.