Hrvatski radio

Radio Osijek

13:53 / 10.06.2019.

Autor: Mirta Milas

U tvrtki Borovo predstavljen nacionalni projekt Lily

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o projektu Ministarstva unutarnjih poslova usmjerenom na sprječavanje svih oblika nasilja nad ženama u sklopu kojeg je u vukovarskoj tvrtki Borovo izveden prigodan program .

Interventna je policija PU vukovarsko-srijemske izvela pokaznu tematsku vježbu, a u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile su im se i djelatnice Borova. Tvrtka Borovo izradila je poseban model startasica pod nazivom Lily, čijom se kupnjom pomaže zlostavljanim ženama.  Patike su dobile naziv po imenu sutkinje Ljiljane Hvalec, koja je poginula 22. rujna 1999. godine u tragičnom pohodu od strane muškog počinitelja. Osim nje, stradala je i odvjetnica Hajra Prohić te bivša supruga počinitelja Gordana Oraškić, a teško je ranjena i zapisničarka Stanka Cvetković. Prije 15 godina, u spomen na stradale žrtve, Hrvatski sabor proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

"Ministarstvo unutarnjih poslova institucija je koja već godinama sustavno ulaže u prevenciju protiv različitih oblika nasilja, uključujući i nasilje nad ženama. Jedan je to od strateških ciljeva ove Vlade, a osnova je rad na procesuiranju počinitelja, pružanju svih vrsta pomoći  svim žrtvama nasilja, zakonske prilagodbe te prevencija. Moramo senzibilizirati javnost u rješavanju ovog velikog problema. Hrvatska je policija odlučna u tome da se suoči s poblemom nasilja nad ženama, ali on mora izaći izvan četiri zida. Ovdje je danas puno žena, sve to svjedoči o veličini problema. Jedino što jamči uspjeh je sveobuhvatan, multidisciplinaran pristup kojim se treba baviti državna, ali i regionalna te lokalna razina. Na lokalnoj se razini najviše toga i događa i drago mi je što je tu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te predsjednica Uprave tvrtke Borovo u kojoj su 75 posto djelatnika žene. Brojke počinitelja prekršaja iz godine u godinu sve su manje, prošle je bilo više od 10 000 počinitelja prekršaja", istaknuo je nministar Davor Božinović. Rekao kako  se u isto vrijeme bilježi porast broja kaznenih prijava za te slučajeve. U prva četiri mjeseca podignuto je 298 kaznenih prijava, a u isto vrijeme prošle godine 187 prijava. U krugu tvornice Borovo uime inicijative Spasi me bile su i Jelena Veljača  te Nerma Mehadžić koje smatraju kako se obiteljsko nasilje mora iskorijeniti te da to nije obiteljski, nego državni problem. Veljača drži da broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja nije realan, jer je puno neprijavljenih, a Mehadžić je dodala da su hrvatski zakoni dobri, ali je provedba manjkava. Ona drži da je broj prijavljenih slučajeva manji, jer žrtve nemaju povjerenja u sustav.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.