Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vinkovcima osnovan Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije

08.01.2020.

10:32

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HINA/ izvor Glas Istre

fotografija HINA/ izvor Glas Istre

Foto: - / -

U Vinkovcima je u prvim danima ove godine održana osnivačka skupština Instituta za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije, civilne organizacije osnovane radi unaprjeđenja, proučavanja i istraživanja odnosa dviju država, za čijeg je predsjednika izabran bivši SDP - ov saborski zastupnik Damir Rimac.

"U IROHS-u smo mišljenja da samo razumijevanjem prošlosti možemo graditi bolju i kvalitetniju budućnost ovih prostora, zvao se on region, regija, prostor srednje ili jugoistočne Europe. Već duže vrijeme u javnom prostoru se u obje države premalo govori o tehnologijama, obrazovanju, gospodarstvu, mobilnosti, kulturi, održivom razvoju, kvalitetama koje postoje i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Rimac.
Kao motiv osnivanja Instituta naveo je i obostranu razmjenu iskustava i transfer znanja, što je, istaknuo je, potrebno i Hrvatskoj i Srbiji. Dodao je kako je namjera te organizacije kroz djelovanje na odnose Hrvatske i Srbije "zatvoriti spomenar, a otvoriti planer". 
Jedan od prvih koraka IROHS-a bit će upućivanje dopisa predsjednicima država, parlamenata i vlada dviju država, kao i svim ostalim mjerodavnim institucijama u svrhu uspostave komunikacije. Uspostava  suradnje sa sličnim civilnim organizacijama i početak dijaloga plan je za prvi dio ove godine, dok je u drugom djelu godine cilj konkretizirati određene projekte, napomenuo je Rimac.
Kao cilj je naveo i privući što više ljudi s kvalitetnim idejama koje mogu doprinijeti boljim odnosima Hrvatske i Srbije na brojnim područjima, posebice gospodarskom.
"Ukoliko usporedimo samo gospodarske podatke o vanjsko-trgovinskoj razmjeni (za prvih 11 mjeseci 2019.) Hrvatske i EU-27, tada je vidljiv deficit od 7,5 milijardi eura. U isto vrijeme razmjena sa zemljama CEFTA-e, čiji je Srbija član, pokazuje suficit od gotovo jedne milijarde eura. Vanjsko-trgovinska razmjena sa Srbijom je slaba i treba ju povećati u budućim razdobljima", ustvrdio je.
Povećati trgovinsku razmjenu za 100 do 120 posto
Kazao je da su se izvoz iz Hrvatske i uvoz iz Srbije u prvih 11 mjeseci prošle godine kretali oko 500 milijuna eura, s time da je izvoz iz Hrvatske bio veći pa je ostvaren suficit od 64 milijuna eura.
"S gospodarskog gledišta nema nikakvih ograničenja da se u sljedeće dvije do tri godine vanjsko-trgovinska razmjena Hrvatske i Srbije ne poveća za 100 do 120 posto, te da vrijednost izvoza ne pređe milijardu eura, čime bi suficit sa zemljama CEFTA-e bio preko dvije milijarde eura. Dakle, samo u tome djelu Hrvatska bi mogla profitirati", poručio je Rimac.
Prioritet mu je i uspostava suradnje na području očuvanja kulturne baštine, obrazovanja i različitih tehnologija te održivog razvoja i prevencije katastrofa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.