Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vinkovcima završeno skeniranje akata o gradnji

22.08.2022.

12:12

Autor: HINA

Vinkovci

Vinkovci

Foto: gradonacelnik.hr / HRT

U Gradu Vinkovcima je posao skeniranja akata o gradnji završen pet mjeseci prije nacionalnog roka, pa će tako Vinkovčani do uporabne dozvole moći doći iz svog doma, brzo i lako, bez odlazaka u institucije, priopćili su iz Grada.  

Ističu kako je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša počeo s poslom skeniranja akata o gradnji početkom ožujka, a završio ga je krajem srpnja, čak pet mjeseci prije planiranog roka.

Radi se o nacionalnom projektu "Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH", a u navedenom razdoblju u Vinkovcima su skenirana 15.323 akta, točnije, preko 50.000 stranica različitih akata o gradnji. Riječ je o 10-ak vrsta akata, kao što su građevinske dozvole, uporabne dozvole, lokacijske dozvole i slično.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ističe kako provedba tog projekta ima višestruke prednosti za građane budući da će uskoro, umjesto dosadašnjih fizičkih odlazaka u institucije, do traženih dokumenata moći doći na jednostavniji način, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU, odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih zatim brzo povući iz sustava.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović podsjeća kako je još 2015. godine uvođenjem sustava eDozvola postupak izdavanja dozvola u potpunosti digitaliziran, dok se sada projektom eArhiva značajno smanjilo administrativno opterećenje, a osigurana je i transparentnost postupaka u području prostornog uređenja i gradnje, čime se povećava i učinkovitost javne uprave.

Kaže kako je skeniranje ove godine počelo u županijskim središtima i većim gradovima i općinama u 13 županija. Planirani završetak čitavog procesa je bio kraj ove godine, no, uz veliki angažman djelatnika, uspjeli su sve završiti dosta ranije.

Projekt provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od dva milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine, kada je počelo digitalno izdavanje dozvola putem sustava eDozvola. Od uspostave modula eDozvola 2015. godine, sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od tada do danas, pohranjene su u digitalnoj formi, a riječ je o više od 3,2 milijuna dokumenata.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.