Hrvatski radio

Radio Osijek

U Virovitici i dalje dvoje zaraženih, žarište se zasad nije proširilo

02.04.2020.

11:36

Autor: Hina/Radio Osijek

www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak

www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak

Foto: - / -

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su osobe zaražene coronavirusom, u protekla 24 sata nema novooboljelih, a statistički podatak sa službene stranice Vlade RH koronavirus.hr da ih četvero nije točan, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

"Jedan od četiri uzoraka koji smo jučer poslali na analizu bio je od osobe koja je bila u izravnom kontaktu sa oboljelim, a rezultat je negativan što je dobra vijest jer znači da se žarište za sada nije proširilo", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus. Dodao je kako se s epidemiološkom obradom nastavlja i dalje.

"To je dinamičan proces u kojem, prema novim saznanjima iz epidemiološke ankete, kontaktiramo i nove osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. U tome da što prije i kvalitetnije dođemo do dobrih podataka pomogla nam je policija, rekao je Venus. Objasnio je i kako je došlo do disproporcija u službenim rezultatima broja oboljelih koji se vode na državnoj i županijskoj razini što je izazvalo znatiželju i uznemirenost građana.
"Broj oboljelih u središnjoj bazi podataka vodi se prema prebivalištu, dakle, s adresom na osobnoj karti, a ne tamo gdje im zaraza utvrđena. U epidemiološkom smislu to je velika razlika pa smo već predložili da se podaci objavljuju prema mjestu gdje su ljudi zaraženi, a ne prema mjestu boravišta, rekao je Venus.
Dodao je kako se trenutno te osobe ne nakaze u Virovitičkoj-podravskoj županiji već u karanteni tamo gdje im je bolest otkrivena.
U fazi testiranja je 8 uzora s područja Virovitičko-podravske županije, a približno 400 osoba je u samoizolaciji.
Novinari nisu mogli dobiti točne podatke i konkretne odgovore na pitanje koliko je Opća bolnica u Virovitici spremna za prihvat najtežih bolesnika, koliko kreveta za zaražene i s koliko ima respiratora.
Opća bolnica raspolaže s onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno. Spremni smo prihvatiti sve one pacijente kojima će biti dijagnosticiran covid 19, a raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora, odgovorio je ravnatelj Dinko Blažević.
Dodao je i da se bolesnici s težim simptomima zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima. U slučaju pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije to je KBC Osijek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.