Hrvatski radio

Radio Osijek

U Virovitici obilježena 29. obljetnica osnutka HDZ-a

01.03.2019.

23:23

Autor: HRT vijesti/ Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Virovitici. Prije svečanosti posjetio je virovitičku Opću bolnicu gdje je pustio u rad uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan osam milijuna kuna.

Magnetskom rezonancom pacijenti u virovitičkoj bolnici imat će kvalitetniju i bolju skrb. Siguran sam da će doprinijeti svim pacijentima koji gravitiraju virovitičkoj bolnici i poboljšati uvjete i kvalitetu rada za stotinjak liječnika i cijelog medicinskog osoblja, rekao je Plenković.

U tijeku je i projekt izgradnje dnevne bolnice vrijedan 50 milijuna kuna, odobren u stopostotnom iznosu za financiranje na pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nova oprema kupljena je u okviru projekta Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice kojom su opremljene operacijske sale, jedinica intenzivne njege i centralna sterilizacija dnevnih kirurgija te dnevne bolnice. Opremanje Opće bolnice Virovitica financijski je najveći ostvareni europski projekt Razvojne agencije VIDRA i Virovitičko-podravske županije.

U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

Danas jasno prepoznajemo prioritete ravnomjernog razvoja Hrvatske, digli smo intenzitet partnerstva dijaloga sa županijama i gradovima, učinili puno na funkcionalnoj decentralizaciji, a jedinicama lokalne samouprave omogućili financijsku snagu- rekao je premijer.

Prije svečanog skupa obiljžvanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a, premijer je novinarima ponovno komentirao jučerašnji slučaj obiteljskog nasilja na Pagu kao i tzv. slučaj Daruvarac.

- Napravili smo sve što se moglo, inspekcijske nalaze, ministrica je bila jučer cijeli dan u Zadru, a danas je tamo provela dio dana. Dobila je preliminarne nalaze, već je predložila razrješenje ravnateljice, uočeni su neki propusti. To su sve stvari koje nas upućuju na to da moramo ojačati sustav države koji će prije svega zaštititi prava djece, istaknuo je Plenković.

Kako je rekao, u zadnje vrijeme je jako puno tih izrazito negativnih primjera i slučajeva.

- Kao društvo se moramo voditi time da se nasilje sprječava, da se počinitelji najstrože sankcioniraju. Tu zaista mislim da ćemo morati, kao što je bio slučaj premlaćivanja djevojke u Zadru, vidjeti što treba učiniti da Zakon o kaznenom postupku bude bolji i da se neke nedoumice u sudskoj praksi: koliko može trajati pritvor, koliko i u kojim slučajevima se mogu izricati mjere opreza, moramo vidjeti koje su donje granice za neka kaznena djela, jesu li dovoljne, a ne da netko tko počini takva strašna kaznena djela dobiva blage kazne, rekao je premijer Plenković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.