Hrvatski radio

Radio Osijek

U Virovitičko-podravskoj županiji još jedan zaražen s maturalne zabave

11.07.2020.

10:56

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Vijesti o novozaraženima koronavirusom stižu iz Vukvarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije, u kojoj je načelnik Stožera civilne zaštite u samoizolaciji zbog kontakta s osobom pozitivnom na koronavirus.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata dvanaest je 12 novih pozitivnih osoba, pokazala je analiza 70 uzoraka. Četiri osobe su iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara te po jedna iz Cerne, Andrijaševaca, Đeletovaca,  Gunje, Lovasa i Iloka. Zbog COVID-a19 hospitalizirana su četiri pacijenta dok se 54 osobe nalaze na kućnom liječenju. Među zaraženima su dvije medicinske sestre. Od početka pandemije 42 osobe su izliječene. U samoizolaciji na području županije nalazi se 307 osoba, među kojima je 45 iz sustava zdravstva (6 liječnika, 32 medicinske sestare/tehničara , 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).
Na području Virovitičko-podravske županije još je jedna novozaražena osoba koronavirusom Covid-19, izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Epidemiolog Miroslav Venus precizirao je da je riječ je o muškarcu (53), koji zasad ima blaže oblike bolesti – povišenje temperature i simptome respiratornog trakta. "Nije hospitaliziran, već se liječi ambulantno, odnosno u izolaciji je kod kuće. Riječ je o zaposleniku jedne škole, a svi njegovi najbliži kontakti, ukupno 38, su u samoizolaciji. Riječ je o puno osoba, pa je gotovo cijela škola izolirana. Srećom, nastave nema, u protivnom bi situacija bila još puno teža", rekao je dr. Venus. Izvor zaraze je maturalna zabava, na kojoj se zarazila i žena, koja je jučer bila novi pozitivni slučaj u toj županiji. 
U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 114, dok je broj aktivnih slučajeva 69.
Iz Brodsko-posavske županije vijest da je zbog kontakta s osobom pozitivnom na koronavirus u samoizolaciji i načelnik tamošnjeg Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković. "Osoba je prije 10 dana kratko, možda pola sata, boravila u mojem domu. Prije dva dana ta osoba mi je javila da je bila u kontaktu s pozitivnom osobom, jučer je testirana i danas joj je stigao pozitivan nalaz o čemu me odmah i obavijestila. Prije svega kao odgovoran građanin, ali i dužnosnik zbog svoje pozicije u županijskom Stožeru civilne zaštite te nakon konzultacija s epidemiolozima, odmah danas sam i testiran na SARS-CoV-2 virus te sam stavljen u samoizolaciju u kojoj je i cijela moja obitelj. Svi smo dobro, nemamo nikakvih simptoma i nadamo se najboljem. S pozitivom u glavi, nadam se negativnom nalazu sutra i skorom završetku izolacije. Budite svi dobro, budite odgovorni, čuvajte sebe i svoje najmilije, budite pozitivni u glavi i ostanite negativni na virus", obavijestio je putem Facebooka načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.