Hrvatski radio

Radio Osijek

U Višnjevcu se gradi Centar za sigurniji internet

10.05.2021.

14:19

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Jedinstveni je to projekt u Hrvatskoj namijenjen zaštiti djece te velik iskorak za Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Vrijedan je 11 milijuna kuna i u potpunosti se financira iz europskih fondova .

Ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako su preko europskih fondova uspjeli osigurati novac za izgradnju najmodernijeg Centra za djecu mlade i obitelj.  Podsjetio je kako taj centar postoji već 15 godina,a već desetak godina kroz Centar za sigurniji Internet štiti djecu na internetu te vodi brigu o nestaloj djeci kroz europski harmonizirani broj koji funkcionira 24 sata na dan. "Dosad smo koristili iznajmljene prostore Grada Osijeka i uredno plaćali mjesečnu najamninu, iako radimo za dobrobit djece. Zbog toga smo se među ostalim odlučili na ovaj zahvat te ćemo za godinu dana biti u novim prostorima, u kojima će biti svi naši stručnjaci. Djeca to zaslužuju. S obzirom na potporu Županije odlučili smo se i na izgradnju Poliklinike za djecu, mlade i obitelj. Riječ je o zdravstvenoj ustanovi sa smještajnim kapacitetima koja će doprinijeti da Osijek i Osječko-baranjska županija postanu lideri u zaštiti djece. Imamo jako puno slučajeva gdje djeca s roditeljima ne mogu otići u Zagreb na terapiju. Naš će mobilni tim omogućiti da roditelji budu s djetetom dok je ono na tretmanu te da imaju osiguran smještaj za to vrijeme. Ovo će biti jedini takav Centar u Hrvatskoj, nacionalni centar po pitanju zaštite djece na internetu, nestale djece, a referentan je za cijelu Slavoniju. Imamo poludnevne boravke u Virovitici, Požegi, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Našicama te naši stručnjaci odavde rade u svim ostalim slavonskim županijama. Uvijek radimo s djecom u potrebi, djecom koja su u riziku. Savjetovalište je otvoreno za djecu, mlade i obitelj  i u njemu će se održvati terapije za djecu, ali po potrebi i za cijele obitelji. Trenutačno Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pruža usluge za stotinjak djece u cijeloj Slavoniji i Baranji - osiguravamo doručak, ručak i večeru, psihosocijalni rad, pomoć u učenju ne samo za djecu, nego i za cijele obitelji. Rad s djecom i mladima neophodan je i mislim da će ovakva objedinjena vrsta usluge biti jedinstvena u Hrvatskoj. Početak izgradnje Poliklinike za djecu i mlade također se očekuje uskoro. Trenutačno je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a do kraja godine trebali bismo dibiri i građevinsku dozvolu". Dodajmo kako se izgradnja Centra za sigurniji internet u Višnjevcu odvija u sklopu projekta „Legosi u centru-mjesto za vas". 

Ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, foto: HRT/M.Milas

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.