Hrvatski radio

Radio Osijek

U Voćinu sjećanje na mještane stradale 1991.

13.12.2019.

20:21

Autor: HINA/Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

U Voćinu, u svetištu Gospe Voćinske, održano je 11. Hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u spomen na 47 žrtava stradalih napadu srpskih agrsrskih postrojbi 13. prosinca 1991. godine.

Hodočasnici su se susresli kod križa na Trgu Gospe Voćinske i zaputili prema Prebendi, mjesta s kojega je krenula pokorničko-molitvena procesija do crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije gdje je svetu misu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.
Komemorativni skup održao se se kod spomen obilježja voćinskim žrtvama. Srpske su postrojbe 12. i 13. prosinca 1991. godine pri povlačenju pobile mještane u Voćinu i Humu, pronađena su 43 tijela. Razorene su kuće Hrvata, gospodarski objekti te župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeću koju su koristili kao skladište streljiva i eksploziva kojeg su aktivirali te crkvu do temelja razorili. 

   

Skupu sjećanja na voćinske žrtve nazočila je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. "Ratni zločin ne zastarijeva, a Zakon o općem oprostu ne abolira niti jedno takvo djelo. Dužnost je hrvatske države ustrajati, koliko god bude potrebno, u istragama i kaznenom progonu ovog zločina, i drugih zločina počinjenih tijekom srpske agresije. Jamčim vam da tu dužnost i obvezu nikada neću zaboraviti", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. Ocijenila je kako se u Voćinu dogodio "jedan od najgorih zločina tijekom velikosprske agresije na Hrvatsku", te da "čak i međunarodni stručnjaci, koji su sudjelovali u istrazi, nisu mogli pronaći riječi, kojima bi opisali ono čemu su svjedočili te ostali zaprepašteni bezumnom orgijom nasilja i zla". "Ne želimo razumjeti ili shvaćati takvo iskonsko zlo, njemu se suprotstavljajmo dobrotom, vjerom i ljubavlju prema našim žrtvama, našem narodu i našoj domovini Hrvatskoj", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako nas spomen na voćinske žrtve obvezuje da gradimo sretnu budućnost "u kojoj nema mjesta mržnji". Međutim, istaknula je, "ne mrziti ne znači zaboraviti i odustati od traganja za pravdom, a pravda do sada nije zadovoljena jer nekolicina pojedinačnih presuda za zločine u Voćinu ni približno ne može isprati gorčinu zbog toga što mnogi počinitelji voćinskih zločina i danas uživaju u nezasluženoj slobodi". Dodala je kako svim žrtvama i njihovim obiteljima "dugujemo taj minimum pravde, a ona je kamen temeljac za bolju budućnost".

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora virovitičko-podravski župan Igor Andrović podsjetio kako su slike stravičnog zločina u Voćinu tada obišle svijet, koji je ostao hladan na prizore užasa, a izostala je, kaže, osuda zla i brza reakcija kojom se mogla spriječiti agresija koja se kasnije pokazala još okrutnija. Porušene domove i zgrade smo obnovili, ali ratne rane u srcima onih koji su izgubli svoje najdraže, neće nikada zacijeliti. Naša je dužnost sačuvati od zaborava događaje koji su obilježili našu noviju povijest jer to je naš dug prema žrtvama, istaknuo je Andrović.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.