Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 36 novozaraženih, u Osječko-baranjskoj 12

18.07.2020.

10:53

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek/M.K

foto Radio Osijek/M.K

Foto: - / -

Tijekom posljednja 24 sata Hrvatski zavod za javno zdravstvo OBŽ i Klinički bolnički centar Osijek testirali su ukupno 278 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata, od 144 testiranih, 36 je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

Iz priopćenja:

Za Osječko-baranjsku županiju, pozitivne osobe Zavod za javno zdravstvo u svojoj evidenciji vodi prema ispostavama Zavoda te je prema dostupnim podacima 7 novopozitivnih osoba s područja Ispostave Osijek, 2 s područja Ispostave Đakovo, 1 s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac i 2 s područja Ispostave Beli Manastir.

Na koronavirus s današnjim je danom pozitivno 6 medicinskih djelatnika i 13 pacijenata KBC-a Osijek (dva su s područja Vukovarsko-srijemske županije). U suradnji s epidemiolozima zatvoren je dio stacionara Zavoda za bolesti srca i krvnih žila gdje se nalaze oboljele osobe, a preostali dio Klinike za unutarnje bolesti i dalje funkcionira uobičajeno (obavljaju se pregledi i dijagnostičko-terapijske procedure).

Napominju kako nije zatvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a, koji radi jednakim intenzitetom od početka pojave koronavirusa na našem području. Djelatnici OHBP nose veliki teret u borbi s virusom jer se nalaze na „prvoj crti“ i iznimno je važno da se do sada nije dogodio proboj virusa na hitnom prijemu niti imamo djelatnika hitnog prijema sa određenom mjerom samoizolacije, ističe s eu priopćenju.

Sve Klinike KBC-a Osijek rade prema naputku Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite RH u sklopu mjera reaktivacije zdravstvenog sustava.U KBC-u Osijek hospitalizirano je 36 osoba oboljela od koronavirusa, a na respiratoru su i dalje 4 osobe. 52 nova kontakta su stavljena u samoizolaciju te se danas na području županije u samoizolaciji nalazi 450 osoba. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i nije zaprimila ni jednu dojavu o kršenju. Od 14 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 36 novih pozitivnih osoba na COVID-19:  9 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, 3 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Gradišta, 3 iz Otoka, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Tordinaca, 1 iz Vođinaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Slakovaca.

Na jučerašnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera u 14 sati, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako su na području županije do tada bile ukupno 23 nove pozitivne osobe na COVID-19. Razlika u broju novopozitivnih osoba koje je jučer objavio Stožer Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije proizlazi iz toga što se podaci za prethodna 24 sata na razini županije obrađuju zaključno do 8 sati tekućeg dana. Nakon toga, do jutros, stigli su ostali podaci o oboljelima.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 186, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 144 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3988. U samoizolaciji na području županije nalazi se 546 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 36 radnika (9 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

Brodsko-posavska županija ima četiri novooboljela. Tri su osobe kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, dok se za jednu osobu ne zna izvorište zaraze te je u tijeku epidemiološka obrada njenih kontakata. Na bolničkom se liječenju nalaze 3 osobe (1 manje u odnosu na prethodni dan) od kojih je 1 osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 340 osoba (31 manje u odnosu na prethodni dan).Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

 

 

vukovarsko-srijemski župan Božo Galić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.