Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru 100. obljetnicu rođenja Franje Tuđmana obilježili HDZ i DP

14.05.2022.

18:20

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

FB Domovinski pokret

FB Domovinski pokret

Foto: DP / DP

Središnje obilježavanje 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika nizom događanja obilježava se u Zagrebu i rodnom Velikom Trgovišću, u Vukovaru je počast odalo izaslanstvo županijskog HDZ-a, a paralelnu svečanost organizirao je Domovinski pokret i neki bivši bliski suradnici Franje Tuđmana okupljeni oko Inicijalnog kruga "Tuđman 100".

Na svečanoj akademiji u organizaciji članova Inicijalnog kruga "Tuđman 100" u vukovarskom Gradskom muzeju obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana uz poruku kako aktualna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i djelo. Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su počast odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić. Ovdje u Vukovaru prisjećamo se sa zahvalnošću čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, samostalnu neovisnu hrvatsku državu, rekao je Mišetić. Jurčević je ocijenio da je između Franje Tuđmana i Vukovara "uspostavljena i postoji trajna simbolična veza", ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva. Ustvrdio je i da "što Franju Tuđmana više 'detuđmaniziraju', on zadobiva sve veće simbolično značenje". Akademik Pečarić smatra da se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prema Tuđmanu odnosi na isti način kao što se odnosi i država. "U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje", napomenuo je. Vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je kako bi - da se pitalo Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebala izgledati proslava Tuđmanovog 100. rođendana - to bilo organizirano tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave. Komentirao je nedolazak sina Franje Tuđmana, Stjepana, u Vukovar rekavši da je Stjepan Tuđman, rezigniran cijelom situacijom oko proslave 100. obljetnice rođenja njegova oca, odlučio ostati u Zagrebu s obitelji te otići u Veliko Trgovišće, u rodnu kuću svoga oca, i biti na misi zadušnici u kapeli na Tuškancu. Penava je poručio i kako je odnos državne i zagrebačke vlasti prema članovima obitelji Franje Tuđmana najbolji primjer odnosa vlasti prema tuđmanizmu, suverenizmu i Hrvatskoj kakvu je Tuđman stvarao s hrvatskim braniteljima 1991. 

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a onda i podno biste u središtu grada danas je HDZ Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije obilježio 100 godina od rođenja utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. I ovo pokazuje jednu neraskidivu vezu koju imaju Franjo Tuđman i Vukovar. Ne samo da je pod vodstvom Franje Tuđmana stvorena slobodna, samostalna i neovisna Republika Hrvatska nego je njegovom mudrom državnom politikom Vukovar vraćen u ustavno pravni poredak RH 1998. godine bez ijedne žrtve – rekao je predsjednik vukovarskog HDZ-a i saborski zastupnik Nikola Mažar. Komentirajući obilježavanja u organizaciji Domovinskog pokreta, Mažar je rekao kako je Tuđman bio ujedinitelj, a ne djelitelj te da oni koji žele iskoristiti njegov lik i djelo pokušavaju doći do jeftinih političkih poena ili pak dodatno razjediniti hrvatski narod te da oni zapravo nisu nikada vrednovali njegovu životnu i političku filozofiju. Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuo je da je Franjo Tuđman san stotina tisuća i milijuna Hrvata o slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj pretvorio je u stvarnost. Njegovo djelo odmakom vremena sve je svjetlije, no volio bih da nema razmimoilaženja i nadam se kako će protokom vremena doći do ujedinjenja svih koji sada različito misle–rekao je Dekanić.

FB Nikola Mažar

FB Nikola Mažar

Foto: FB NM / FB NM

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.