Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru ipak jedna kolona

01.11.2013.

18:29

Autor: Radio Osijek /AB/

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, ulicama toga grada proći će jedna Kolona sjećanja, potvrdio je glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić, a to je zaključak sa zajedničkog sastanka Stožera i Koordinacijsko operativnog tima.

Gavrić je Hini izjavio kako će Stožer pozvati sve branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i ostale domoljube da se pridruže vukovarskoj Koloni sjećanja te na taj način dostojanstveno odaju počast žrtvama Vukovara u agresiji 1991. godine. "Smiješno je da netko može pomisliti da se od 150.000 ljudi na osam metara širine ceste mogu stvoriti dvije kolone. Toga dana će se na najbolji mogući način vidjeti tko je za vukovarsku, a tko za nevukovarsku Hrvatsku", naveo je Gavrić. Ponovio je stav Stožera kako će 18. studenoga Vukovar biti "negostoljubiv za vladajuće". Istaknuo je da Stožer nastavlja sa svojim aktivnostima na ostvarenju zacrtanih ciljeva, a na prvom mjestu to je prikupljanje potpisa sa referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, s čime bi trebalo započeti ovoga mjeseca.
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prije desetak dana je odbacio službeni protokol obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji su objavile vukovarske gradske vlasti nakon sastanka. Tom su sastanku u uredu gradonačelnika Željka Sabe nazočili i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić s većinom predstavnika udruga u tom tijelu, kao i vukovarski župnici Ivica Jagodić i Mato Martinković. Iz ureda gradonačelnika Sabe tada je medijima priopćeno kako će se ovogodišnje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održati od 14. do 23. listopada pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta", a Kolonu sjećanja ulicama grada predvodit će članice udruge Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.Prije nekoliko dana u javnosti se pojavila i najava Stožera o mogućnosti organiziranja zasebnog programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te zasebne Kolone sjećanja, na što je reagirala vukovarska Koordinacija udruga koja je oko toga pitanja pokušala zauzeti jedinstven stav koji je međutim izostao. Naime, sedam od 14 članica koordinacije izjasnilo da se ne slaže sa ograniziranjem zasebne kolone sjećanja.

/VL/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.