Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru obilježen Dan medicinskih sestara

12.05.2020.

14:38

Autor: Davor Lončarić

foto: VSŽ, priopćenje

foto: VSŽ, priopćenje

Foto: - / -

Međunarodni dan medicinskih sestara (International nurses day) obilježava se svake godine 12.svibnja, u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale, rođene 1820. godine.

Florence Nightingale  je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika. 

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je ljubav, čovječnost i predanost pozivu, a uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku bolesnih.
Prema odrednicama Međunarodne komore medicinskih sestara, zdravlje je ljudsko pravo prema kojem svi imaju pravo na jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, naročito kad im je to najpotrebnije. Medicinske sestre i medicinski tehničari svakako su oni koji prema svojoj ulozi i mogućnostima radnom svakodnevicom to uvijek nastoje pružiti.
Ova godina je označena kao godina sestrinstva a ovogodišnje obilježavanje je u fokusu dvomjesečne borbe s pandemijom uzrokovanoj virusom COVID-19, u kojoj su medicinske sestre i medicinski tehničari, zajedno s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, dale sebe i više od maksimuma.

Tim povodom, župan Božo Galić razgovarao je s predstavnicama svih medicinskih sestara i medicinskih tehničara vinkovačke i vukovarske bolnice te domova zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji.
Istaknuo je dobru suradnju sa zdravstvenim ustanovama, a naročito posljednjih mjeseci kada je krenula kriza s koronavirusom te svima njima odao priznanje za njihovo humano djelovanje i brigu o bolesnicima, a tom je prigodom izrazio svima njima zahvalnost i humanost u radu, naročito u borbi s virusom COVID-19, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te je spomenuo da su zaista dale sve od sebe kako bi pružile najbolju moguću uslugu u bolnicama i pomogli u liječenju i bržem oporavak oboljelih osoba.

„Da bi bila medicinska sestra mora se puno toga naučiti, biti spremna dijeliti, pomoći ljudima, jer je to prije svega humani posao. Za taj posao treba imati osjećaja i talenta. Postoji uzrečica koja ih jako dobro opisuje - Ako spasiš život, onda si heroj. Ako spasiš sto života, onda si medicinska sestra.", rekao je župan Božo Galić.

"Imamo izuzetno dobru suradnju sa zdravstvenim djelatnicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u bolnicama, domovima zdravlja, sa pojedinim službama, Zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu, a zahvaljujući toj suradnji rezultati u zdravstvenom sektoru su dobri. Zahvaljujem im na radu, predanosti jer to su ljudi koji pomažu, spašavaju živote i naš život čine ugodnijim. Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitam Međunarodni dan sestrinstva!“, kaže vukovarsko-srijemski župan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.