Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru obilježena 12. obljetnica smrti Marka Babića

05.07.2019.

13:01

Autor: Radio Osijek/HRT vijesti

foto HRT/ arhiva

foto HRT/ arhiva

Foto: - / -

Na današnji dan prije 12 godina, od posljedica moždanog udara, preminuo je vukovarski heroj Marko Babić, ratni zapovjedenik obrane Borova i Vukovara. Marko Babić ostao je zapamćen po tome što je na Trpinjskoj cesti uništio najviše neprijateljskih tenkova.

Marko Babić se u travnju 1991. godine, vratio iz Švicarske i pridružio organiziranju obrane rodnog Vukovara. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i zamjenik legendarnog zapovjednika, Blage Zadre, čiju je dužnost zapovijedanja Borovim naseljem na neki način preuzeo nakon njegove pogibije. Organizirao je obranu na Trpinjskoj cesti i po sjećanjima suboraca predstavljao je noćnu moru za nadiruće tenkove agresorske JNA.

Upravo je Babić organizirao protutenkovske zasjede, puštajući oklop JNA da zađe dublje u Trpinjsku cestu, poslije prozvanu „groblje tenkova“. On osobno uništio je 14 tenkova JNA, a zbog dobre organizacije branitelja sve do zadnjih dana vukovarske bitke, ta linija nije probijena u tenkovskim napadima.

U suradnji s Eduardom i Dominikom Galićem osmislio je i organizirao snimanje dokumentarnog serijala „Heroji Vukovara“ koji je nakon emitiranja postao najgledaniji serijal o Domovinskom ratu. Zbog prerane smrti nije dočekao prikazivanje serijala na Hrvatskoj televiziji, preminuo je od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007. godine, te je pokopan uz zapovjednika i prijatelja Blagu Zadru na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Njemu u spomen prijatelji, rođaci i suborci na Memorijalnom su groblju danas položili vijence i zapalili svijeće a među njima su, uz obitelj, bili i ministar Tomo Medved, savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, gradonačelnik Ivan Penava, njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 h

FEBIRE

FEBIRE