Hrvatski radio

Radio Osijek

15:02 / 24.05.2022.

Autor: Marija Vukasović Petrinović

U Vukovaru održan seminar "Zločin iz mržnje"

U Vukovaru održan seminar "Zločin iz mržnje"

U Vukovaru održan seminar "Zločin iz mržnje"

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Pravosudnom akademijom i Centrom za mirovne studije, provedbu ciklusa seminara na temu odredaba Kaznenog zakona o zločinu iz mržnje i govoru mržnje završio je u Vukovaru. Sedmi, završni stručni seminar tematizirao je „Zločin iz mržnje i govor mržnje“.

Stručni seminar održan je za suce, državne odvjetnike, policijske službenike, odvjetnike i predstavnike organizacija civilnog društva u okviru kontinuirane provedbe Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine.

 "Tema je iznimno zanimljiva, rijetko se pojavljuje u sudskoj praksi jer se žrtve ne odvaže prijaviti kazneno djelo", – rekla je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dijana Rizvić. „Mladi smatraju da je govor mržnje 93 posto sadržaja na internetu, ali u kaznenom smislu treba razgraničiti što je kazneno djelo, a što prekršaj", pojasnila je, osvrćući se na rezultate istraživanja provedenih od 2018.godine.


Na skupu su izloženi fenomeni zločina iz mržnje i govora mržnje iz kaznenopravnog i prekršajnopravnog aspekta, s naglaskom na materijalno-pravni okvir i pojavnosti u praksi, kriterije za identifikaciju zločina iz mržnje i diskriminacije, procesna prava žrtava kroz idealni kazneni i prekršajni postupak te praktične primjere i uočene izazove. Uz navedeno, prezentirana je i relevantna praksa Europskog suda za ljudska prava u odnosu na diskriminacijske predmete, s posebnim osvrtom na pitanje učinkovitosti istraga u predmetima protiv Republike Hrvatske.

  

U sklopu seminara predstavljene su kontinuirane kampanje koje Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske provodi u cilju povećane svijesti javnosti o suzbijanju zločina iz mržnje i govora mržnje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.