Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća

29.12.2022.

16:39

Autor: Marija Vukasović Petrinović

U Vukovaru održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća

U Vukovaru održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća

Foto: MVP / Radio Osijek

Na današnjoj je sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Penava sažeo godinu na izmaku, u ime HDZ-ova kluba vijećnika Nikola Mažar posebno se kritički osvrnuo na gradski proračun, a predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo ukazao je na atmosferu na sjednicama tijekom 2022. godine.

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem je svoja pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi uputilo  13 vijećnika.

Igor Gavrić (HDZ) osvrnuo se na terensku nastavu iz povijesti koja se provodi za učenike osmih razreda, a tijekom koje posjećuju Vukovar te obilaze memorijalna mjesta i uče o Domovinskom ratu. Pitanje se konkretno odnosilo na cijenu ulaznice za Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva za navedene grupe te predložio da iznosi 10 kuna.

Gradonačelnik Penava naveo je kako komunikacija o tome s Ministarstvom hrvatskih branitelja traje već 2 godine. Napomenuo je kako postoje grupne ulaznice koje su cjenovno niže od pojedinačnih te se one primjenjuju i na ovu skupinu posjetitelja.

Među ostalima, vijećnik Nikola Mažar (HDZ) upitao je hoće li kapitalni projekti Grada Vukovara, izgradnja Ekonomske škole i Adrenalinskog parka Adica biti realizirani, s obzirom da su njihove stavke u proračunu znatno umanjene, kao i stavka za gospodarstvo. 

Penava je rekao kako se kod navedenih projekata pojavljuje isti problemi koji su javnosti već poznati - izvođač koji je trebao izvoditi oba projekta povukao se s gradilišta te je pred stečajem, a Grad Vukovar je pokrenuo sudski proces te je uspio naplatiti bankovnu garanciju. Nova Ekonomska škola Vukovar zbog velikog rizika neće se izgraditi, a projekt Adica je revidiran, objavljeni su troškovnici te će se uskoro raspisati nova nabava za izvođenje radova. Kada je u pitanju gospodarstvo, Penava je napomenuo kako je ono u Vukovaru i dalje u uzlaznoj putanji te kako na današnji dan Vukovar ima 1.500 zaposlenih osoba više nego što je to bilo 2015. godine, a vjeruje kako će se takav trend i nastaviti.

Godinu na izmaku ocijenio je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo, rekavši u izjavi novinarima kako ovaj saziv vukovarskoga Gradskog vijeća krasi podatak da niti jedan vijećnik nije dobio opomenu tijekom dosadašnjih sjednica. Mir i tolerancija, odlika su rasprava ovoga Vijeća, zaključio je Sabo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.