Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru otvorena punionica meda

09.10.2021.

16:45

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Foto: - / -

U Poduzetničkom inkubatoru Vukovar danas je u sklopu 3. Dana meda, koji se održavaju u tome gradu, otvorena prva punionica meda po HACCP standardu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tvrtke Api Green .

"Pčelari će tako sada, nakon otvaranja punionice meda, moći povećati broj košnica i potpisati ugovor s tvrtkom Api Green o isporuci meda, a sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka", kazao je predsjednik Udruge pčelara Vukovar 91 Ivan Dumenčić.
HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti. "Jedan od razloga otvaranja punionice meda je taj što do sada nismo imali instituciju za trženje meda na našem području. Pčelari će tako sada, zbog otvaranja punionice meda, moći povećati broj košnica i potpisati ugovor s tvrtkom Api Green o isporuci meda, a sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka", rekao je Dumenčić.
Prema riječima direktorice Api Greena Božene Miličević, namjera je tvrtke kroz otvaranje punionice podignuti razinu proizvodnje meda na vukovarskom i vukovarsko-srijemskom području na višu razinu te osigurati brendiranje i tržište za med s ovoga područja.  U gradnju punionice je uloženo gotovo 25 tisuće eura, a maksimalan je kapacitet punionice tona meda dnevno. Tvrtka Api Green će u svrhu podizanja kvalitete meda na veću razinu otkupljivati med od registriranih pčelara, kontrolirati ga te kao takvog ga plasirati na tržište, kazala je Miličević.
U ime Grada Vukovara svečanosti otvorenja punionice meda, koja je održana u sklopu 3. Dana meda koji se ovoga vikenda održavaju u Vukovaru, nazočan je bio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.
"Zaista smo ponosni što se u Vukovaru otvara punionica meda, prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bitan je to preduvjet za razvoj pčelarstva u Vukovaru jer od današnjeg dana lokalni pčelari imaju mjesto gdje svoj med mogu plasirati na šire tržište. U tom pogledu, ovo je snažan korak prema naprijed te će Grad Vukovar u svojoj perspektivi zasigurno uzeti u obzir dodatne gospodarske poticaje za razvoj pčelarstva", rekao je Sušac.


Otvaranje punionice meda 1 1

Otvaranje punionice meda 1 1

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.