Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru otvorena vojarna 204. brigade HV

10.11.2017.

17:02

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu dolaska postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske u Vukovar otkrivena je natpisna ploča i službeno otvorena vojarna koja nosi ime 204. brigade Hrvatske vojske, a na svečanosti su bili predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, general zbora Mirko Šundov i drugi uzvanici.

Ploču su otkrili zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, kći Mile Dedakovića Jastreba te članovi obitelji Blage Zadre i Marka Babića te obitelji Šoljić. "Dolaskom Hrvatske vojske u Vukovar nastavljen je proces povratka Hrvatske vojske u mjesta odakle nije niti trebala otići. Dolazak HV-a u Vukovar ima ne samo sigurnosni značaj jer će postrojba biti spremna i na suradnju i pomoć građanima. Pri tome se nikako ne smije zanemariti i socijalni i ekonomski značaj koji donosi dolazak vojske u neki grad", rekla je tom prigodom predsjednica Grabar-Kitarović.
Podsjetila je da se ideja o dolasku HV-a u Vukovar mogla čuti tijekom prve godine njezina mandata te je istaknula kako danas možemo biti ponosni što je HV došao u grad i što vojarna nosi ime po legendarnoj 204. vukovarskoj brigadi. U prigodnom govoru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je početkom rada vojarne u Vukovaru ispunio obećanje koje je dao vukovarskom gradonačelniku i premijeru na sjednici Vlade održanoj 16. studenoga 2016. u tom gradu. "Vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar, u grad heroj i simbol junaštva. Vukovar i Hrvatska vojska imaju neraskidivu vezu koja je počela još 1991. godine i koja je sada dodatno učvršćena", istaknuo je. Ministar Krstičević najavio je kako je plan da u Vukovaru bude smještena jedna bojna HV-a.
Zapovjednik Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako dolazak Hrvatske vojske u Vukovar nije samo posebna prigoda za taj grad, nego i za cijelu Hrvatsku. "Dolaskom HV-a u Vukovar ispunili smo san mnogih koji su poginuli za slobodu Hrvatske. Ovo je dokaz da njihova žrtva nije bila uzaludna. Hrvatska je slobodna i neovisna država, a ulicama Vukovara ponosno sada koračaju pripadnici Hrvatske vojske", rekao je Šundov.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako dolazak Hrvatske vojske u Vukovar ne znači strah ni za koga, nego da će njezina nazočnost u gradu značiti dodatnu sigurnost. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podupro je dolazak HV-a u Vukovar riječima: "Dobro došli kući, dobro došli u vaš Vukovar." U vukovarskoj vojarni smještena je satnija s 85 vojnika inženjerijske postrojbe Gardijsko-oklopno-mehanizirane brigade sa sjedištem u Vinkovcima. Vojarna je izgrađena u tri mjeseca i ima površinu od 10.000 metara četvornih. Sastoji se o četiri zgrade - zgrade zapovjedništva, spavaonice, radionice i natkrivenog dijela za strojeve. Posebno dojmljiv bio je dolazak pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koji su sudjelovali u 25-kilometarskoj hodnji od Vinkovaca do Vukovara. Predvođeni zapovjednikom brigade brigadnim generalom Denisom Tretinjakom, uz zvuke koračnice ušli su u vojarnu 204. brigade Hrvatske vojske. Nakon dolaska stjegonoša sa zastavama RH, 204. brigade HV-a i GOMBR-e u pratnji Orkestra OSRH-a uslijedilo je podizanje državne zastave na jarbol, koju su donijeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne u pratnji članova obitelji poginulih i nestalih pripadnika 204. brigade HV-a.
Na svečanosti u Vukovaru bili su i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te mnogi državni tajnici, umirovljeni generali i načelnici stožera HV-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.