Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru počelo suđenje Tomislavu Josiću

14.03.2016.

12:18

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić protiv kojega se na vukovarskom Općinskom sudu vodi postupak u vezi s nasilnim skidanjem dvojezičnih ploča danas je nakon ročišta rekao kako je uvjeren da će dokazati nevinost, jer nikoga nije nagovarao da skida ploče.

 

Tomislava Josića državno odvjetništvo tereti da je 2. rujna 2013. godine organizirao i poticao ljude koji su potom razbili postavljene dvojezične ploče po Vukovaru. "Žao mi je što mi pokušavaju natovariti da sam organizirao i nagovarao neke ljude da skidaju ploče, ali mi ćemo u dokaznom postupku dokazati to nije točno. Nitko nikoga nije nagovarao. Ljudi su to radili svojom voljom", izjavio je Josić novinarima i dodao kako će za svjedoke pozvati sve one koji su ploče skidali "pa neka kažu je li ih tko nagovarao". Također je rekao kako se ili sudi ili su podneseni optužni prijedlozi za tridesetak osoba u vezi sa skidanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru. Ocijenio je i kako je riječ o političkim suđenjima. Po njegovim riječima, dok se druge braniteljske udruge brinu koliko kandidata će predložiti za ministra i koje će pozicije zauzeti, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tri godine ima iste probleme i bori se za goli život i opstojnost Hrvata u Vukovaru. Josićev odvjetnik Zvonimir Hodak naveo je kako je optužnica potpuno neutemeljena a te uopće ne sumnja da će Josić biti proglašen nevinim. "Mi ćemo predložiti čitav niz svjedoka na okolnosti da ih Josić nije poticao niti da je bio na licu mjesta kada su ploče skidane. Sve ostalo ide na teret tužilaštva", kazao je Hodak.

Nastavak suđenja je 21. travnja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.