Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru stambeno zbrinuti hrvatski branitelji

07.11.2017.

14:19

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petnaest obitelji hrvatskih branitelja te članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja u Vukovaru su potpisali ugovore o najmu i preuzeli ključeve stanova koji su u državnom vlasništvu te tako napokon riješili stambeno pitanje.

Na ovogodišnjoj listi prvenstva za grad Vukovar nalazi se 1.018 podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po modelu davanja u najam stana ili obiteljske kuće u državnom vlasništvu. Petnaest je pobitelji danas potpisalo ugovor i svi ističu kako im puno znači to što konačno imaju krov nad glavom. Ugovori o stambenom zbrinjavanju korisnicima omogućuju najam stana po zaštićenoj najamnini od 2,70 kn po četvornome metru, a stanari nekretninu mogu i otkupiti po povlaštenoj cijeni ili im, ukoliko zadovoljavaju zakonske uvjete, može biti i darovana.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je to jedna od mjera koje je ministarstvo potaknulo prošle godine, a intenzivno se provode na područjima od posebne državne skrbi. Na taj način žele nekretnine i stambene jedinice u vlasništvu države koje se dugi niz godina ne koriste staviti konačno u funkciju. Vukovar je danas dobio i nove stanovnike, ljude iz četiri slavonske županije koji su iskazali želju živjeti u Vukovaru, istaknuo je ministar Medved. "U ovoj godini Ministarstvo hrvatskih branitelja stambeno je zbrinulo 344 obitelji, a do kraja godine imamo u planu zbrinuti još 105 obitelji. Nažalost još uvijek preko 11.000 obitelji branitelja i stradalnika nije stambeno riješeno", naglasio je ministar Medved.
Sveukupno na listama prvenstva u Hrvatskoj je 6.477 podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po svim modelima, a za najam stana ili kuće u državnom vlasništvu podneseno je 2.697 zahtjeva. Iduća će dodjela biti u Baranji gdje je oko 40 takvih stanova.
Ministarstvo je pokrenulo i provodi niz mjera za stambeno zbrinjavanje braniteljske i stradalničke populacije. Osim dodjele stanova u najam, grade se i novi stanovi, a s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) potpisan je protokol u kojem se HPB obvezala hrvatskim braniteljima dati kredite pod najpovoljnijim kamata u cilju stambenog zbrinjavanja, rekao je ministar Medved.
Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nastoji pomoći potrebitima, osigurati krov nad glavom onima koji su proživjeli traumu rata, progonstva, povratka, raseljene osobe, bivše nositelje stanarskoga prava, istaknuo je državni tajnik Ureda Nikola Mažar. Podsjetio je da su ove godine u Vukovaru zbrinuti i bivši nositelji stanarskoga prava, kadrovi (dodjelom 10 kadrovskih stanova) te socijalno ugrožene obitelji.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što je Vukovar dobio nove stanovnike posebice jer je riječ o hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.