Hrvatski radio

Radio Osijek

15:43 / 03.01.2018.

Autor: Neven Knežević

U Vukovaru svake godine sve više novorođenih

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Vukovar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova gdje je broj novorođenih u stalnom porastu. Majke i bebe posjetio je gradonačelnik Ivan Penava, donio im darove te najavio nastavak mjera pronatalitetne politike

Opća županijska bolnica Vukovar mjesto je gdje je u prošloj godini na svijet došlo 396-ero djece. "Svake godine broj novorođenih raste za 1 do 5 posto", kaže ravnateljica Vesna Bosanac. Tako je Vukovar jedan od rijetkih gradova gdje se bilježio porast novorođenih. Prva beba u ovoj godini rođena je tridesetak minuta iza ponoći, a prvo dijete s prebivalištem u Vukovaru rođeno je u utorak iza 13 sati.

Majka posljednje rođene bebe u prošloj godini, kojoj je to i prvo dijete ističe: "zaposlena sam kao i suprug i nema razloga da nemamo više djece", napomenuvši kako je Vukovar pravo mjesto za njihovo podizanje te se nada da će njezina beba uskoro dobiti brata ili sestru.

Da bi im u tome pomogao grad već nekoliko godina provodi mjere pronatalitetne politike. Prema riječima gradonačelnika Ivana Penave rodiljne naknade za jedno dijete i dalje iznose 1000 kuna, no za drugo su podignute na 2000, a za treće na 5000 kuna. "Osim toga, kada krenu u školu sva će djeca dobiti besplatne udžbenike", kaže gradonačelnik.

Nova mjera koja bi trebala roditelje zadržati u Vukovaru, ali i privući druge mlade roditelje oslobađanje je od plaćanja režijskih troškova stanovanja za obitelji s troje i više djece dok imaju manje od 16 godina.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.