Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vukovaru svečano otvoreni Dani hrvatskog turizma

02.10.2019.

18:58

Autor: Radio Osijek

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U vukovarskom dvorcu Eltz svečano su otvoreni Dani hrvatskog turizma. Ovaj skup turističkih djelatnika prvi se put održava u kontinentalnom dijelu zemlje, u pet slavonskih županija .

Na mini panelu župani Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije te dožupan Osječko-baranjske županije kratko su predstavili svoje županije s naglaskom na turističke potencijale.
Goste je pozdravila dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić. Istaknula je da je broj posjetitelja u Vukovaru u prvih 9 mjeseci porastao za 17 posto, a broj noćenja za 25 te da Grad puno ulaze u turizam. Kao posebne projekte istaknula je Muzej vučedolske kulture i Park Adica. Mujkić se nada da će ova priredba utjecati na daljnji razvoj turizma na kontinentu.

Ministar turizma Gari Capeli, koji je svečano otvorio Dane hrvatskog turizma, posebno je istaknuo značaj razvoja kontinentalnog turizma, za koji postoji posebna strategija, a dio tih nastojanja jest i ova priredba koja se održava u pet slavonskih županija. „Od samog početka mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma i ugostiteljstva. Upravo zato smo odlučili ove godine održati Dane hrvatskog turizma u Slavoniji. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su što se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni, jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održavaju se brojna i raznolika događanja u županijama domaćinima upravo kako bi Slavoniju predstavili na način koji zaslužuje, a to je kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude,“ rekao je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja Dana hrvatskog turizma.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović izdvojio je povezanost turizma i gospodarstva, a direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je naglasio kako Slavoniju valja brendirati, kako bi bila prepoznatljiva na turističkoj karti regije. "Izuzetno mi je drago što se Dani hrvatskog turizma po prvi puta u povijesti održavaju u kontinentalnom dijelu naše zemlje i to upravo u Slavoniji, našem još uvijek pomalo neotkrivenom turističkom biseru. Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja preko 1000 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju ovu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je siguran da će se svi Slavonci pokazati kao odlični domaćini.
Glavni dio programa započinje sutra kada su za sudionike organizirane tri prezentacije koje obuhvaćaju posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš – Eko – etno Salaš Savus gdje će biti održano predavanje Pokret Farm to Table. Zatim, posjet Požegi i Kutjevu gdje će se održati radionice i degustacije Vinska priča – graševina te posjet Parku prirode Papuk i Parku šumi Jankovac gdje će se održati obilazak te predavanje Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije. U
 večernjim satima u Vinkovcima dodijelit će se prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.