Hrvatski radio

Radio Osijek

U znaku Strossmayerovih godišnjica

05.01.2015.

14:02

Autor: Radio Osijek/Radio Đakovo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Povjerenstva za organizaciju 13. Strossmayerovih dana danas su razmatrali pripreme za održavanje te kulturno-znanstvene manifestacije koja će ove godine biti u znaku dvjestote obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti najpoznatijeg đakovačkog biskupa.

Središnji dio programa održat će se krajem svibnja, a znanstveni bi skup trebao okupiti eminentne sudionike, najavila je dr. Darija Damjanović Barišić. “Predloženo je nekoliko tema. Jedna od njih je 'Strossmayerovi najbliži suradnici arhivara Nadbiskupskog arhiva Vlatka Dolančića, izvori o Strossmayeru u arhivu Svete Stolice dr. Tomislava Mrkonjića iz Rima', a profesor iz Beča Alojz Ivanišević predložio je temu o Hrvatima i odnosima u Monarhiji”, ističe profesorica Damjanović Barišić.
Osim znanstvenog skupa u sklopu 13. Strossmayerovih dana, u Đakovu bi se početkom listopada održao još jedan veliki međunarodni znanstveni skup o Strossmayeru čiji organizator su Katoličko-bogoslovni fakultet i Đakovačko-osječka nadbiskupija, a sudjelovat će ugledni znanstvenici iz nekoliko europskih zemalja -  Njemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Francuske….
KBF organizira i simpozij 21. svibnja u Beču i u Rimu 9. prosinca. Ti su gradovi, naime, kako pojašnajva profesorica Damjanović Barišić, vezani uz djelovanje biskupa Strossmayera.
U obilježavanje Strossmayerovih obljetnica uključili su se i Bugari čija Akademija znanosti i umjetnosti priprema znanstveni skup u Sofiji 11. veljače, a pozvani su i Đakovčako-osiječka nadbiskupija, Grad Đakovo te Udruga Sveta glazba Prosoli iz Zagreba, doznajemo od Mirka Ćurića. Bit će postavljena i izložba Strossmayer graditelj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.